3 db kisebb cukkini (bő fél kiló)
1 dl tejföl
1 ek. liszt vagy kevés étkezési keményítő
ételízesítő ízlés szerint
apróra vagdalt kapor ízlés szerint
picike almaecet
Elkészítés:
A cukkiniket megmostam, megtörölgettem, de nem hámoztam, csak a végeit vágtam le. Ilyenkor még annyira vékony a héj rajtuk, hogy vétek lenne elpazarolni egy kicsit is belőlük. Legyalultam egy tálba mind a hármat, majd hozzáadtam egy adag apróra vágott kaprot és az ételízesítőt. Van aki a szemét forgatja nmost, tudom, annak azt javaslom, használjon sima sót, én így szeretem. Szóval egy kanállal átkevertem, s hagytam pár percig állni. Utána elővettem egy kis lábost, picit kinyomkodtam a cukkinit és belepakoltam. Kevés vizet öntöttem rá, éppen, hogy egy jó ujjnyira ellepje, majd félig lefedve főztem, illetve inkább pároltam. Nem vagyok híve a szétfőzött zöldségeknek, főleg amikor még ennyire újak, zsengék. Volt időm, hogy közben a tejfölbe elkeverjem szép simára a liszt felét (nem tettem bele az egészet, mindenki látja majd, mennyit kíván meg a főzelék) Csináltam egy gyors hőkiegyenlítést amikor már csak roppantak picit a cukkiniszálak, behabartam az egészet. Hagytam pár percig még rotyogni, persze közben már kevergettem. Elfőtte a liszt nyers ízét, utána már csak annyi volt hátra, hogy pár csepp almaecettel megbolondítsam.
Ez egy végtelenül egyszerű főzelék, a nyári időszakban szerintem naponta meg tudnám enni. A piacon három csíkos kis cukkinit vett nekem a férjem, abból " gazdálkodtam" ma ebédre. Igen, be kellett osztanom, mert imádom nyersen is rágcsálni a szerintem mandula ízére emlékeztető zsenge tökfélét. Most tükörtojással ettem, de bármilyen feltét jól illik hozzá.
Főzeléknek még sosem készítettem, de most megpróbálom, mert minden főzeléket szeretek és könnyű, egészséges kiváló ebben a melegben és minden van itthon hozzá! Köszi Timike!
VálaszTörlés