2021. június 8., kedd

Zsenge karalábéleves


 Hozzávalók:

2 db nagyobb zsenge karalábé

1 csíknyi tv paprika (az íze miatt kell csak)

csipet őrölt fehérbors

1 nagyobb ek. rizs

só vagy delikát ízlés szerint

1 dl tej

1 ek olaj

kevés aprított petrezselyemzöld

Elkészítés:

A karalábét meghámozzuk, és először szeletekre, majd kockákra vagy csíkokra vágjuk. Kevés olajon megfuttatjuk, hozzá tesszük a paprikacsíkot, sózzuk vagy ízesítjük delikáttal, megszórjuk a borssal és kevés vizet öntünk rá. Letakarva hagyjuk párolódni. Ha már kezd a karalábé puhulni, hozzászórjuk a rizst, felöntjük annyi vízzel, hogy leves állagot kapjunk. (kalkuláljuk bele, hogy a rizs dagadni fog ahogy puhul, viszont jön még majd hozzá a tej is. ) adjunk még hozzá sót vagy delikátot, hogy kellemes íze legyen. Ha van esetleg maradék húslevesünk vagy alaplevünk, tökéletes felöntőlének! Míg a rizs  megpuhul, addig vagdaljuk össze jó apróra a petrezselyemzöldet. Ha úgy látjuk, óvatosan csorgassuk bele a tejet, és forraljunk rajta egyet. Szórjuk meg a petrezselyemmel, és el is készült a levesünk. Kóstoljuk meg! Ha minden íz harmóniában van, lehet tálalni. 



Gyerekkorom egyik meghatározó tavaszi, kora nyári levese ez a karalábéleves. Anyukám sokszor készítette, már akkor is nagyon szerettem. Emlékszem, amikor a férjem első alkalmak egyikén nálunk ebédelt, anya mondta, hogy karalábé levest fogunk enni. A drágám nagyot nézett, még soha nem evett ilyen levest, lendületből mondta, Ő azt nem szereti. Aztán mégis megkóstolta, s rájött igencsak kellemes ízvilága van! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése