Hozzávalók:
2 db nagyobb zsenge karalábé
1 csíknyi tv paprika (az íze miatt kell csak)
csipet őrölt fehérbors
1 nagyobb ek. rizs
só vagy delikát ízlés szerint
1 dl tej
1 ek olaj
kevés aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
A karalábét meghámozzuk, és először szeletekre, majd kockákra vagy csíkokra vágjuk. Kevés olajon megfuttatjuk, hozzá tesszük a paprikacsíkot, sózzuk vagy ízesítjük delikáttal, megszórjuk a borssal és kevés vizet öntünk rá. Letakarva hagyjuk párolódni. Ha már kezd a karalábé puhulni, hozzászórjuk a rizst, felöntjük annyi vízzel, hogy leves állagot kapjunk. (kalkuláljuk bele, hogy a rizs dagadni fog ahogy puhul, viszont jön még majd hozzá a tej is. ) adjunk még hozzá sót vagy delikátot, hogy kellemes íze legyen. Ha van esetleg maradék húslevesünk vagy alaplevünk, tökéletes felöntőlének! Míg a rizs megpuhul, addig vagdaljuk össze jó apróra a petrezselyemzöldet. Ha úgy látjuk, óvatosan csorgassuk bele a tejet, és forraljunk rajta egyet. Szórjuk meg a petrezselyemmel, és el is készült a levesünk. Kóstoljuk meg! Ha minden íz harmóniában van, lehet tálalni.
Gyerekkorom egyik meghatározó tavaszi, kora nyári levese ez a karalábéleves. Anyukám sokszor készítette, már akkor is nagyon szerettem. Emlékszem, amikor a férjem első alkalmak egyikén nálunk ebédelt, anya mondta, hogy karalábé levest fogunk enni. A drágám nagyot nézett, még soha nem evett ilyen levest, lendületből mondta, Ő azt nem szereti. Aztán mégis megkóstolta, s rájött igencsak kellemes ízvilága van! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése