2021. július 9., péntek

Bolognai palacsinta lilahagymás paradicsomsalátával


 Hozzávalók:

Palacsinta: lhttps://ugymintotthon.blogspot.com/2016/10/alap-palacsinta.html

Bolognai ragu:

 dkg darálthús

2 nagyobb paradicsom

1,5 dl sűrített paradicsom

1 pici fej hagyma

2 nagyobb gerezd fokhagyma

1 kicsi szál sárgarépa reszelve (ha nagyobb, elég fél szál is)

1 ek. tejföl

só,bors ízlés szerint

1-2 ek. olaj

A mártás hozzávalóit a tejföl kivételével a késes aprítóban alaposan összedolgozom. Az olajat lábosba teszem, ha felmelegszik rápakolom a húst, sózom, borsozom és fehéredésig pirítom. Utána ráöntöm a mártást, és összefőzöm. Nem takarom le, mert azt szeretném, ha az összes nedvesség elpárologna belőle, és jó sűrű lenne. Hagyom kihűlni, majd visszateszem a késes aprítóba, rákanalazom a tejfölt és sima krémmé dolgozom. Így sokkal könnyebb lesz a palacsintákba tölteni, amiket kisütés után melegen tartok, míg elkészül a töltelék. Utána egyesével megkenem a palacsintákat, feltekerem és tálaláshoz tányérra rendezem az adagokat. 

Saláta:

1 kisebb fej lilahagyma

2-3 db paradicsom

1 tk. cukor

1-1,5 tk. almaecet

pici víz

só, őrölt bors

A paradicsomokat megmosom, kettévágom és vékonyra szeletelem. A lilahagymát is megtisztítom és kettévágva a fejet felcsíkozom, még a deszkán besózom, szálaira szedem. Elkészítem a salátalevet. Nem kell sok, éppen csak át tudjam majd benne forgatni a paradicsomot és a hagymát. Ha készen van, megszórom pici borssal, és lefedve kicsit hagyom a hűtőben összeérni. 

Tálaláskor a palacsinták mellé kanalazom.


A bolognai palacsinta Bence fiam régi kérése. Tegnap este biztosan az agxamra ment a hőség, mert úgy döntöttem, ma meglepem vele. És most jön, hogy van valami jó is az ízen kívül ebben az ételben. Méghozzá az, hogy előre el lehet készíteni, és tálalás előtt csak össze kell rakni. Így még este elkészültek az üres palacsinták, miután kihűltek, feltekerve lefedtem őket és a hűtőbe tettem. A ragu is elkészült, szintén ment a hűtőbe. Ma pedig csak mindent átmelegítette, frissen elkészítettem a salátát, és már lehetett is tálalni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése