2021. július 3., szombat

Rakott cukkini a saját kedvemre :-)

Hozzávalók:

4 db kisebb méretű cukkini (amolyan zsenge kis rántanivaló)

1,5 dl bögre rizs

50 dkg darálthús

1 fej hagyma

csipet őrölt bors

ételízesítő/só

1 csapott ek. fűszerpaprika

1 dl sűrített paradicsom (ha nincs, nem létkérdés, csak nekem előző napról megmaradt)

olaj

5 dl tejföl

1 db tojás

pici zsemlemorzsa

Elkészítés:

A rizst kevés olajon megfuttatom, és felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megszórom kevés ételízesítővel, lefedem és készre párolom. A hagymát megtisztítom, kockákra vágom és olajon aranybarnára pirítom. Átforgatom rajta a darálthúst, ha kifehéredett, megszórom a fűszerpaprikával, felöntöm a paradicsomsűrítménnyel és egy korty vízzel. Sózom és borsozom, majd ezt is készre főzöm. Küzben előkészítem a cukkinit. Megmosom, , szárazra törlöm, de nem hámozom meg. A végeit levágom. Egy sütőtálat kikenek olajjal, és két cukkinit belekarikázok. Kb. fél centi vastag karikákat vágok, hogy  ne maradjanak majd nyersek. Nagyon enyhén megsózom, hogy azért ne legyenek íztelenek. A tejfölt tálkáéba szedem, hozzáütöm a tojást (ez amolyan kötőanyagként funkcionál majd) megsózom, borsozom, alaposan kikeverem. Egy réteget kenek a cukkinikre, majd beterítem a párolt rizzsel. Erre megy a pörkölt, majd egy jó adag tejföl. A felső réteg ismét cukkini lesz, a maradék két darabot karikázom rá. Betakarom a tejföllel, és megszórom kevés zsemlemorzsával. Mehet a sütőbe, jó húsz perc alatt összesül. Nekem új a sütőm, s most áldás az, amit néha átkozok. Az összes folyadékot ami a cukkiniből kijött, el is párologtatta. 


Egy újabb cukkinis finomság! Elégedett vagyok vele nagyon, még akkor is, ha nem tudtam melegen szépen kitálalni, szétcsúsztak a rétegek. De az íze mindenért kárpótolt! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése