Hozzávalók:
30 dkg sertéslapocka
2 szép szál sárgarépa
10 dkg zöldborsó
4-5 karfiolrózsa
2-3 fej gomba
kisebb csokor petrezselyemzöld
1 dl tejföl
1/2 db citrom
2 ek. olaj
ételízesítő,só és őrölt bors ízlés szerint
1 tk. finomliszt
Elkészítés:
A húst kisebb kockákra vágom, majd olajon megpirítom. Ráöntök egy kevés vizet, megszórom sóval és őrölt borssal, majd lefedem és hagyom főni. Közben megtisztítom a sárgarépát és karikákra vágom, a gombát megmosom és negyedelem, a karfiolt kicsi rózsákra szedem és jól leöblítem. A borsóval nincs sok gondom, fagyasztottat használok, így azt csak egy kis tálkában a pultra készítem. A petrezselyemzöld az erkélyemről van, alaposan leöblítem folyóvízzel és apróra vagdalom. Jut még idő arra is, hogy a tejfölt kikeverjem a leheletnyi liszttel csomómentesre. Tényleg csak nagyon keveset teszek bele, mert nem egy testes, hanem könnyű nyári raguleves készül.
Ha a hús már majdnem puha, akkor én egyszerre belerakok minden zöldséget, a petrezselyem kivételével, ami majd csak az utolsó pillanatban kerül a lábosba, ne veszítsen sokat harsogó frissességéből. Felöntöm a levest annyi vízzel, hogy sűrű, de jól kanalazható legyen majd, ha a habarás is belekerül. Ízestem még borssal és ételízesítővel (sőt kövezzetek meg, de én leveskockát is dobok bele olykor)és hagyom, hogy minden szépen megpárolódjon benne. Két kanálnyi forró levet a tejfölhöz keverek, így majd ha a levesbe kerül, nem lesz csomós. Összeöntöm, kiforralom, és végül megszórom petrezselyemmel. Szinte már az utolsó pillanatban megcsorgatom kis friss citromlével, és el is zárom a tűzhelyet, készen van a leves.
Bevallom, kicsit a véletlen műve is ez a mai raguleves. Nagy álmosan hajnalban a rántani való combfilé helyett ezt a csomagot vettem ki a fagyasztóból, amit egyébként is ragulevesbe szántam, csak nem feltétlenül a mai napra. De semmi vész, szerencsére volt itthon répa, gomba, karfiol és borsó, így délben jólesően kanalaztuk a citromtól és petrezselyemzöldtől üde levesünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése