2021. július 19., hétfő

Cukkinifasírt

Hozzávalók:

2 db zsenge kis cukkini (kb. 60 dkg súlyban)

2 db kisebb tojás

kenyérmorzsa amennyit felvesz

(Nálam ez nem a prézlit jelenti. 2-3 napos szikkadt, de nem száraz kenyér héját körbe levágom, a szeleteket pedig beletördelem a késes aprítóba. Párat forgatok rajta, és egy nagyobb "morzsás" halmot kapok, ami szerintem sokkal jobban eldolgozható alapanyag, mint egy áztatott kenyér vagy zsemle, és nem vizezi fel a hozzávalókat)

ízlés szerint ételízesítő vagy só

illetve 1 csapott kávéskanálnyi frissen őrölt bors

 vagdalt petrezselyemzöld

+ olaj a sütéshez

Elkészítés:

A cukkiniket megmosom, papírtörlővel leszárítom. Levágom a végeit, és meghámozom. ( ha tényleg jó friss, a hámozás el is maradhat!) Ha kettévágom, már látom, mennyire magvas, amennyiben szükséges, kiszedem a magokat is belőle, és a káposztareszelőn lereszelem. Kicsit besózom és öt percre félreteszem, hogy kapjon a cukkini egy alap sósságot. Utána alaposan lecsöpögtetem, és egy tálkába téve hozzáütöm a tojásokat. Megszórom a vagdalt petrezselyemmel, ízesítem és kanalanként adagolom hozzá a kenyérmorzsát (persze aki ragaszkodik a zsemlemorzsához,vagy az áztatott kenyérhez, azzal is jó lesz), közben jól megmosott kézzel kevergetem, ügyelve arra, nehogy túladagoljam. Ha megfelelő az állaga, picit meg lehet kóstolni, hogy mindenből van-e elég benne. Ha elég ízes és borsos, vizes kézzel gombócokat formázok belőlük, és a felmelegített olajban szép aranybarnára megsütöm. 


Önálló fogás is lehet, de tehetjük főzelék tetejére, esetleg készíthetünk hozzá egy kapros tejfölös/joghurtos mártást és abba tunkolhatjuk. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése