50 dkg tisztított csirkezúza
1 fej hagyma
1 dl vörösbor (elhagyható)
1 cspott ek. fűszerpaprika
frissen őrölt bors
só vagy delikát
olaj
1 db paradicsom
1/2 db tv paprika
Tésztához:
20 dkg fodros nagykocka
1 ujjnyi csík füstölt szalonna
20 dkg túró
1 kis pohár tejföl
só
Elkészítés:
Kezdjük a pörkölttel, hiszen a zúzának kell azért idő míg vajpuhára fő. Először a hagymát vágjuk apró kockákra, majd kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Közben a paprikát és a paradicsomot megmossuk és felvágjuk. Én a késes aprítóban össze is szoktam tumixolni, nem szeretem, ha paradicsomhéj vagy paprikadarabok úszkálnak a pörköltben, ha csak nem nagyobb mennyiségben kerülnek bele, azaz lecsós alapon főzöm a húst.
A megpirult hagymát megszórjuk a fűszerpaprikával, és rögtön rá is öntjük a paradicsomos levet, nehogy megégjen. Jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a zúzát és fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és lefedve pároljuk. Menet közben persze elfövi a levet, erre vigyázzunk, lehet, hogy kétszer is pótolni kell. De inkább többször kevesebb folyadékot adjunk hozzá, mint hogy később ne legyen sűrű a szaftja. Most van időnk közben, hogy felkockázzuk és kisüssük a tésztához a szalonnát. Mehet egy lábosba víz is fel sóval forrni, és a szokásos módon kifőzzük a fodros nagykockát. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és megszórjuk a túróval, szalonnával, kevés kisütött zsírral. Én a tejfölt is belekevertem most. Lefedve félre tesszük. Ha a zúa megpuhult, és szép fényes-sűrű a szaftja, akkor el is készültünk, már csak tálalni kell. A tányér egyik felére nálam a tészta került, a másikra a zúzapörkölt. Jó étvágyat annak, aki elkészíti!
Ez most egy kicsit tartalmasabb étel, mint amiket az elmúlt napokban készítettem, de két férfiember mellett szükség van ilyen fogásokra is alkalmanként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése