2021. július 2., péntek

Zúzapörkölt túróstésztával

Hozzávalók:

50 dkg tisztított csirkezúza

1 fej hagyma

1 dl vörösbor (elhagyható)

1 cspott ek. fűszerpaprika

frissen őrölt bors

só vagy delikát

olaj

1 db paradicsom

1/2 db tv paprika

Tésztához:

20 dkg fodros nagykocka

1 ujjnyi csík füstölt szalonna

20 dkg túró

1 kis pohár tejföl

Elkészítés:

Kezdjük a pörkölttel, hiszen a zúzának kell azért idő míg vajpuhára fő. Először a hagymát vágjuk apró kockákra, majd kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Közben a paprikát és a paradicsomot megmossuk és felvágjuk. Én a késes aprítóban össze is szoktam tumixolni, nem szeretem, ha paradicsomhéj vagy paprikadarabok úszkálnak a pörköltben, ha csak nem nagyobb mennyiségben kerülnek bele, azaz lecsós alapon főzöm a húst.

A megpirult hagymát megszórjuk a fűszerpaprikával, és rögtön rá is öntjük a paradicsomos levet, nehogy megégjen. Jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a zúzát és fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és lefedve pároljuk. Menet közben persze elfövi a levet, erre vigyázzunk, lehet, hogy kétszer is pótolni kell. De inkább többször kevesebb folyadékot adjunk hozzá, mint hogy később ne legyen sűrű a szaftja. Most van időnk közben, hogy felkockázzuk és kisüssük a tésztához a szalonnát. Mehet egy lábosba víz is fel sóval forrni, és a szokásos módon kifőzzük a fodros nagykockát. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük és megszórjuk a túróval, szalonnával, kevés kisütött zsírral. Én a tejfölt is belekevertem most. Lefedve félre tesszük. Ha a zúa megpuhult, és szép fényes-sűrű a szaftja, akkor el is készültünk, már csak tálalni kell. A tányér egyik felére nálam a tészta került, a másikra a zúzapörkölt. Jó étvágyat annak, aki elkészíti! 


Ez most egy kicsit tartalmasabb étel, mint amiket az elmúlt napokban készítettem, de két férfiember mellett szükség van ilyen fogásokra is alkalmanként. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése