2021. augusztus 30., hétfő

Fatörzs kiflik


 Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2,5 dkg friss élesztő

7,5 dkg cukor

1 tk só

2,5 dl meleg, de nem forró tej

5 dkg olvasztott vaj

4 dkg cukrozatlan kakaópor

+ a kenéshez 1 db felvert tojás

Elkészítés: 

Én a tészta összeállítását mint az esetek nagy többségében, most is a kenyérsütőre bíztam. A tartályba ment először az olvasztott vaj és a tej, majd arra a liszt, egyik sarokba a cukor, másikba a só, végül a tetejére morzsoltam az élesztőt. Elindítottam a programot, és hagytam, hogy szép fényesre kidagassza a gép a tésztát. Utána kivettem, kicsit átgyúrtam és megfeleztem. Az egyik gombóc rögtön egy tálba került, és kendővel lefedve félretettem, a másikba pedig a konyhapulton beledolgoztam a kakaóport. Utána ezt is gömbölyítettem, tálba tettem és letakarva mind a két tál fél órás pihenőre ment. Utána elosztottam 3 dkg-os darabokra a tésztát, és az apró golyókat egymás mellé ültettem a lisztezett munkafelületen. Összepárosítottam egy simát-egy kakaósat, hol egyiket, hol másikat téve felülre, majd vékony oválisra kinyújtottam. Igen egymásra téve már eleve a kettőt, bár a leírás szerint külön-külön kellene vékonyra nyújtani, és úgy egymásra illeszteni, majd feltekerni a tésztákat. Az így kapott kis szivarokat egy sütőpapíros tepsire sorakoztattam, majd letakarva egy 50 percet pihentettem. Közben jó 35 perc elteltével bemelegítettem a sütőt, alulra egy kis tepsibe vizet tettem, hogy gőz keletkezzen. A megkelt hengerkéket lekentem a felvert tojással, és két-két helyen bevágtam éles késsel a tetejüket úgy, hogy ne csak a legfelső réteg nyíljon meg. Mentek is a sütőbe, ahol 180 fokon kb. 45 percig sültek. Közben ellenőriztem egyszer őket, de a tuti akkor lett, amikor már elnyerték ezt a szép aranybarna színt.



Köszönet a receptért a Budafok élesztőnek! 

A drágám tegnap említette, hogy ezer éve nem ivott reggelire kakaót. Holnap éjszakás lesz, tehát együtt ébredünk reggel, így teljesülhet a vágya, és még néhány finom péksüteményt is kap a forró innivaló mellé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése