2021. augusztus 26., csütörtök

Nyúlpaprikás nokedlivel

Hozzávalók:

1 konyhakész nyúl (vagy néhány szép "nyúlalkatrész", 80 dkg-legalább)

2 nagy fej hagyma

1 db TV paprika

2 db jó érett paradicsom

2-3 gerezd fokhagyma

2 dl zsíros tejföl

1 csapott ek. liszt

olaj

ételízesítő/só

frissen őrölt bors

fűszerpaprika

Elkészítés:

A megmosott, szárazra törölt nyúldarabokat kicsit besózzuk, majd félre tesszük. A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk és olajra téve aranysárgára pirítjuk. Míg készül, addig késes aprítóban a magházától megfosztott paprikát és az érett paradicsomokat összedaráljuk. (ha nincs kéznél aprító, késsel is aprózhatunk) Miután a tűzről kicsit félrehúzott hagymát megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük pár korty vízzel, nehogy megkeseredjen. Újra a lángra tesszük, rápakoljuk a nyúldarabokat és fehéredésig pirítjuk őket. Ha kérget kaptak, akkor jöhet a fűszerezés. Só vagy delikát, őrölt bors, és nem utolsó sorban a paradicsomos lé. Kevés vizet is adunk még hozzá, és lefedve készre pároljuk. Ha a hús már puha, és esetleg túl sok még alatta a folyadék, akkor kicsit magasabb fokozatra kapcsolunk, és enyhén lesütjük, de úgy, hogy szaft azért maradjon alatta. A tejfölt kevés liszttel és vízzel jól kikeverjük, adunk hozzá pár kanál forró levet is, majd az egészet a nyúlra öntjük és kiforraljuk. Jó krémes, sima mártást kell kapnunk. Elzárjuk a gázt, készen van a nyúlpaprikás. 


Nokedli: 

60 dkg finomliszt

2 db tojás

5,5 dl víz

1 tk. só

Elkészítés:

Azzal kezdjük, hogy egy lábosba felteszünk sós vizet forrni. Mire gyöngyözni kezd, készen lesz a szaggatnivaló is. Ehhez egy tálba feltörjük a tojásokat, sózzuk, majd beleöntjük a vizet és villával jól kikeverjük. Jöhet a liszt, amit egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal beleforgatunk, csak annyira, hogy egynemű masszát kapjunk. Ezt szaggatjuk bele a vízbe, majd ha a nokedlik a felszínre úsznak, várunk még 2-3 percet és leszűrjük. A lecsepegtetett nokedlit kevés olajjal meglocsoljuk, így nem áll össze tálalásig.

( a nokedli receptért köszönet a SK-nak. https://streetkitchen.hu/basic/igy-lesz-tokeletes-a-nokedli/ )


Az ebédünk elkészült, lehet tálalni! Jó métvágyat kívánok hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése