1 konyhakész nyúl (vagy néhány szép "nyúlalkatrész", 80 dkg-legalább)
2 nagy fej hagyma
1 db TV paprika
2 db jó érett paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl zsíros tejföl
1 csapott ek. liszt
olaj
ételízesítő/só
frissen őrölt bors
fűszerpaprika
Elkészítés:
A megmosott, szárazra törölt nyúldarabokat kicsit besózzuk, majd félre tesszük. A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk és olajra téve aranysárgára pirítjuk. Míg készül, addig késes aprítóban a magházától megfosztott paprikát és az érett paradicsomokat összedaráljuk. (ha nincs kéznél aprító, késsel is aprózhatunk) Miután a tűzről kicsit félrehúzott hagymát megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük pár korty vízzel, nehogy megkeseredjen. Újra a lángra tesszük, rápakoljuk a nyúldarabokat és fehéredésig pirítjuk őket. Ha kérget kaptak, akkor jöhet a fűszerezés. Só vagy delikát, őrölt bors, és nem utolsó sorban a paradicsomos lé. Kevés vizet is adunk még hozzá, és lefedve készre pároljuk. Ha a hús már puha, és esetleg túl sok még alatta a folyadék, akkor kicsit magasabb fokozatra kapcsolunk, és enyhén lesütjük, de úgy, hogy szaft azért maradjon alatta. A tejfölt kevés liszttel és vízzel jól kikeverjük, adunk hozzá pár kanál forró levet is, majd az egészet a nyúlra öntjük és kiforraljuk. Jó krémes, sima mártást kell kapnunk. Elzárjuk a gázt, készen van a nyúlpaprikás.
Nokedli:
60 dkg finomliszt
2 db tojás
5,5 dl víz
1 tk. só
Elkészítés:
Azzal kezdjük, hogy egy lábosba felteszünk sós vizet forrni. Mire gyöngyözni kezd, készen lesz a szaggatnivaló is. Ehhez egy tálba feltörjük a tojásokat, sózzuk, majd beleöntjük a vizet és villával jól kikeverjük. Jöhet a liszt, amit egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal beleforgatunk, csak annyira, hogy egynemű masszát kapjunk. Ezt szaggatjuk bele a vízbe, majd ha a nokedlik a felszínre úsznak, várunk még 2-3 percet és leszűrjük. A lecsepegtetett nokedlit kevés olajjal meglocsoljuk, így nem áll össze tálalásig.
( a nokedli receptért köszönet a SK-nak. https://streetkitchen.hu/basic/igy-lesz-tokeletes-a-nokedli/ )
Az ebédünk elkészült, lehet tálalni! Jó métvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése