2021. szeptember 4., szombat

Kenyérlángos


 Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt (ha nincs, természetesen a finomliszt is megfelel)

2 dkg friss élesztő

3 dl kézmeleg víz

2 ek. olaj

2 tk só

1,5 tk. cukor

+ a tetejére:

20 dkg apróra vágott bacon vagy húsos szalonna

1 fej lilahagyma felkockázva

10 dkg reszelt sajt + ha van, akkor morzsolhatunk hozzá kevés kecskesajtot is

3 dl tejföl

1 gerezd reszelt fokhagyma

Elkészítés:

A dagasztás nálam általában a kenyérsütő feladata. A tartályba beleöntöm a vizet és az olajat. Rákanalazom a lisztet, egyik sarokba a sót, a másikba a cukrot szórom. A tetejére rámorzsolom az élesztőt, és indulhat a program. Ha elcsendesedik a gép, akkor felnyitom, nem kelesztem meg benne a tésztát. Kiveszem, s ha kicsit lágy lenne, akkor pici liszttel átgyúrom, gombócot formázok belőle, és egy olajjal kikent tálba teszem. Letakarva fél órát pihentetem, ez idő alatt nagyon szépen megkel. Az idő közben elég arra, hogy a kenyérlángosra valókat előkészítsem. A tejfölbe belekeverem a reszelt fokhagymát, a szalonnát és hagymát felkockázom. Ha a tészta megkelt, akkor egy kicsit kiolajozott tepsibe teszem, és kézzel óvatosan belenyomkodom. Ha már kitöltötte a teret, akkor rákenem a tejfölt, és elosztom rajta a hagyma-és szalonnakockákat. A tetejére reszeltsajtot és morzsolt kecskesajtot teszek. Kicsit pihentetem, addig bemelegszik a sütő. 220 fokon sütöm, egy 15-20 perc elég neki, ha nem túl vastag a tészta. Nem igazán fog barnulni, de ha egy lapáttal óvatosan megemeljük és az aljára kukkantunk, láthatjuk, milyen. Ha szép aranybarna, készen van. 


Langalló, kenyérlángos, tökipomposz. Ahány név, annyi elkészítési mód. De jól van ez így. kinek-kinek ízlése szerint. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése