55 dkg finomliszt
25 dkg főtt burgonya
2 dl kézmeleg tej
3 dkg élesztő
1 csapott tk. cukor
1 púpos ek. só
3 ek olvasztott kacsazsír
Tetejére:
2-3 ek. fűszeres paradicsomszósz(vagy tubusos bolti pizzakrém)
20 dkg füstölt sajt
1 arasznyi lángolt kolbász
20 dkg kockázott bacon vagy kolozsvári szalonna
2-3 kicsi fej hagyma
1 kisebb tv paprika
1 kötöttebb husú paradicsom
pici zsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Első lépés, hogy a krumplit héjában megfőzöm, majd megtisztítom, és ha langyosra hűlt, akkor lereszelem. A kenyérsütő üstjébe beleteöntöm a meleg de nem forró tejet, hozzá kanalazom az olvasztott zsírt. Mehet rá a liszt, arra a lereszelt főttkrumpli. Egyik sarokba a só, másikba a cukor, középre pedig rámorzsolom az élesztőt. Indulhat a program, de nem futtatom végig, csak azt várom meg, hogy a dagasztást elvégezze. Közben megnézem, hogy milyan állagú a tészhta, hiszen ez most nagyban függ a krumpli nedvességtartalmától és liszttől is. Ha nagyon ragasócsos lenne, akkor egy pici lisztet lehet rászórni még, ha pedig száraz, segíthet 1-2 korty tej. Ha már szép sima felületű a tészta, akkor egy tálat vékonnyan kiolajozok, a langalló alapot két kezem között gömbölyűre igazítom, majd a tálba téve letakarom, és huzatmentes helyen (mondjuk a mikróban) hagyom egy órát kelni. Míg pihen, addig előkészítem a feltéteket. Ha nagyon sűrű paradicsomszószom van, mint most nekem, akkor abba keverek egy kis sót, egy gerezd reszelt fokhagymát, pici borsot. A kolbászt vékony karikákra vágom, a hagymát paprikát, paradicsomot is felszeletelem.
A gyönyörű hólyagosra kelt tésztát a tepsibe fordítom (aki úgy gondolja, pici zsírral kikenheti előtte a sütőlapot) és kézzel eligazgatom benne a tésztát. Jöhet rá a szósz, aztán sorba a többi hozzávaló, végül a reszelt füstölt sajttal beborítjuk. Míg melegszik a sütő olyan 200 fokra, addig kicsit újra magához is tér a langalló, megemelkedik, lehet sütni. Kb. fél óra kell, hogy elkészülsön, de azért ez leginkább a sütőtől függ, érdemes ránézni.
Tegnapról marad levesünk, s mikor megkérdeztem mi legyen a második fogás, a drágám azt mondta, pizza vagy langalló. Na most egyben megkapta tőlem mindkettőt, hiszen a tészta burgonyaás, azaz egy tökéletes langalló alao, a feltétek viszont bőségesek, egy pizzán is megállnák a helyüket! Nem is volt rá panasz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése