2021. szeptember 25., szombat

Langalló gazdagon

Hozzávalók:

55 dkg finomliszt

25 dkg főtt burgonya

2 dl kézmeleg tej

3 dkg élesztő

1 csapott tk. cukor

1 púpos ek. só

3 ek olvasztott kacsazsír


 Tetejére: 

2-3 ek. fűszeres paradicsomszósz(vagy tubusos bolti pizzakrém)

20 dkg füstölt sajt

1 arasznyi lángolt kolbász

20 dkg kockázott bacon vagy kolozsvári szalonna

2-3 kicsi fej hagyma

1 kisebb tv paprika

1 kötöttebb husú paradicsom

pici zsír a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

Első lépés, hogy a krumplit héjában megfőzöm, majd megtisztítom, és ha langyosra hűlt, akkor lereszelem. A kenyérsütő üstjébe beleteöntöm a meleg de nem forró tejet, hozzá kanalazom az olvasztott zsírt. Mehet rá a liszt, arra a lereszelt főttkrumpli. Egyik sarokba a só, másikba a cukor, középre pedig rámorzsolom az élesztőt. Indulhat a program, de nem futtatom végig, csak azt várom meg, hogy a dagasztást elvégezze. Közben megnézem, hogy milyan állagú a tészhta, hiszen ez most nagyban függ a krumpli nedvességtartalmától és  liszttől is. Ha nagyon ragasócsos lenne, akkor egy pici lisztet lehet rászórni még, ha pedig száraz, segíthet 1-2 korty tej. Ha már szép sima felületű a tészta, akkor egy tálat vékonnyan kiolajozok, a langalló alapot két kezem között gömbölyűre igazítom, majd a tálba téve letakarom, és huzatmentes helyen (mondjuk a mikróban) hagyom egy órát kelni. Míg pihen, addig előkészítem a feltéteket. Ha nagyon sűrű paradicsomszószom van, mint most nekem, akkor abba keverek egy kis sót, egy gerezd reszelt fokhagymát, pici borsot. A kolbászt vékony karikákra vágom, a hagymát paprikát, paradicsomot is felszeletelem. 

A gyönyörű hólyagosra kelt tésztát a tepsibe fordítom (aki úgy gondolja, pici zsírral kikenheti előtte a sütőlapot) és kézzel eligazgatom benne a tésztát. Jöhet rá a szósz, aztán sorba a többi hozzávaló, végül a reszelt füstölt sajttal beborítjuk. Míg melegszik a sütő olyan 200 fokra, addig kicsit újra magához is tér a langalló, megemelkedik, lehet sütni. Kb. fél óra kell, hogy elkészülsön, de azért ez leginkább a sütőtől függ, érdemes ránézni. 


Tegnapról marad levesünk, s mikor megkérdeztem mi legyen a második fogás, a drágám azt mondta, pizza vagy langalló. Na most egyben megkapta tőlem mindkettőt, hiszen a tészta burgonyaás, azaz egy tökéletes langalló alao, a feltétek viszont bőségesek, egy pizzán is megállnák a helyüket! Nem is volt rá panasz! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése