2021. december 18., szombat

Tejszínes kelbimbó főzelék


 Hozzávalók:

Maréknyi kelbimbó

1 db közepes krumpli

1 tk. őrölt majoranna

1 gerezd fokhagyma

2-3 dkg vaj

1 dl tejszín

6-7 dl alaplé (maradék húsleves vagy kockából forralt is jó)

Elkészítés:

A kelbimbók előkészítésével kezdődik a művelet. A kis torzsavégeket levágom, a külső leveleket ledobom, majd a megmosott kelbimbókat, és nagyságuktól függően ketté vagy négybe vágom. A vajat egy lábosba teszem, felolvasztom és rádobom a kelbimbókat. Alaposan átforgatom, kicsit hagyom le is pirulni a zöldségeket. Közben a krumplit meghámozom és apró kockákra vágom, a fokhagymát vékony lapokra szeletelem. Ha a kelbimbó kellemes enyhén sült illatot áraszt, akkor mehet hozzá a krumpli és a fokhagyma, majd felöntöm az alaplével. Megszórom a morzsolt majorannával és fedő alatt főzöm. Nem kell nagyon sok idő neki, vigyázzunk, hogy ne legyen pépes a végeredmény, inkább kicsit harapható falatokat kapjunk. A tejszínt egy tálba öntöm, teszek hozzá pár kanállal a kelbimbó levéből, elkeverem, azaz elvégzem a hőkiegyenlítést. A főzelékre öntöm és állandóan kevergetve besűrítem. Persze nem szabad, hogy amolyan menzakaja legyen belőle, inkább egy lágy, krémes mártás vegye körül a kelbimbó és krumplidarabokat. Elkészült! Én ma fasírttal ettem, de szerintem egy tükörtojással, sült virslivel is kiváló lehet! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése