Hozzávalók:
25-30 dkg csiperke gomba (legjobb vegyesen a fehér és a barna)
1 csík füstölt szalonna (nem kell túl nagy darab)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek vágott petrezselyemzöld
1-1,5 dl tejföl
1 csapott ek. liszt
2 tk. fűszerpaprika
1,5-2 liter alaplé (lehet kockából is)
1 db tojás+ liszt amennyit felvesz nokedlinek
frissen őrölt bors ízlés szerint
Húsgombóchoz:
20 dkg darálthús
1 kisebb tojás
1 kevés zsemlemorzsa (tényleg nem sok)
őrölt bors, só
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, és egy lábosba odatesszük, hogy a zsírja kisüljön. Közben a hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, és majd a szalonnához adjuk. Míg pirul, addig a megmosott gombát feldaraboljuk, és a lábosba tesszük ezt is. Alaposan átforgatjuk, és hagyjuk kicsit párolódni. Megszórjuk borssal, fűszerpaprikával és felöntjük az alaplével. Lefedve összefőzzük. Közben a hút a tojással, sóval, borssal és pici zsemlemorzsával összeállítjuk, és nagyobb cseresznyényi gombócokat formázunk belőle. Mehet a levesbe, kis lángon főzzük. A nokedlit kikeverjük, és ezt is egy kiskanállal a gombalevesbe szaggatjuk. Míg megfő a gombóc és a nokedli, addig a tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kanálnyi lével, majd felöntjük vele a levesünket és pár perc alatt összeforraljuk. Megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel, és már készen is vagyunk!
Egy gyors esti gondolat eredménye ez a laktató finom kis leves. A férjecském vett gombár, de nem igazán volt nagy terve vele, így rám maradt a felhasználás. A kkorábbi bolognai spagettihez való darálthús is soknak bizonyult, s így menteni tudtam a maradékát. :-)
Nagyon finom lehet és tartalmas a leves, el fogom készíteni, köszi Timike!
VálaszTörlés