2022. január 29., szombat

Kenyérlángos


 Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 nagy szem krumpli

1 cs. szárított élesztő

2 csapott tk. só

kb. 1,5 dl a krumpli főzővizéből

1 ek. olaj

+ feltétnek: 

1 nagy pohár tejföl

2 gerezd fokhagyma

2 közepes fej lilahagyma

20-25  dkg bacon kockázva

20 dkg reszelt sajt

pici vaj vagy zsír a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A művelet azzal indul, hogy a krumplit megtisztítom, felkockázom és odateszem főni. Ha megpuhult, akkor a levét leöntöm egy bögrébe, a krumplit pedig hagyom kicsit hűlni, majd összetöröm. A dagasztógépem tartályába belemérem a lisztet, a sót, rákanalazom a tört krumplit, megszórom a porélesztővel. Oldalról hozzácsorgatom az olajat, és első körben egy jó decinyi vizet. Elkezdem a spirállal szépen összedolgoztatni a tésztát. Közben figyelem, hogy kell-e még folyadék hozzá, hiszen minden liszt más és más, illetve a krumpli is lágyít rendesen a tészta állagán. Ha úgy ítéljük meg, lehet még folyadékot pótolni, ha a főzővíz elfogy, akkor langyos csapvizet csorgassunk hozzá. A lényeg, hogy a jó 10 perces dagasztás végén egy közepesen lágy tésztát kapjunk, amit gombóccá formálva egy olajjal kikent tálba teszünk, lefedünk, és szobahőmérsékleten hagyunk egy órát kelni. Míg pihen a tészta, addig van bőven időnk a feltéteket előkészíteni. A fokhagymát megtisztítjuk és a tejfölbe reszeljük, kevés sóval jól kikeverjük. A lilahagymát pedig félfőre vagdaljuk, szálaira szedjük. 

Ha a tészta megkel, akkor egy tepsit kikenünk kis zsiradékkal, és a kezünkkel szépen eligazgatjuk benne a kenyérlángos alapot. Megkenjük a fűszeres tejföllel, majd bőven megszórjuk a baconnal és a lilahagymával. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol közepes lángon kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk óvatosan a reszelt sajttal, és adunk még neki annyi időt, míg szép pirosra nem sül. 

Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk húlni, majd tetszés szerinti darabokra vágva kínáljuk. 

Nálunk ez a kenyérlángos egy férjem szájíze szerint készült halászlé után lett második fogás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése