Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 nagy szem krumpli
1 cs. szárított élesztő
2 csapott tk. só
kb. 1,5 dl a krumpli főzővizéből
1 ek. olaj
+ feltétnek:
1 nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 közepes fej lilahagyma
20-25 dkg bacon kockázva
20 dkg reszelt sajt
pici vaj vagy zsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A művelet azzal indul, hogy a krumplit megtisztítom, felkockázom és odateszem főni. Ha megpuhult, akkor a levét leöntöm egy bögrébe, a krumplit pedig hagyom kicsit hűlni, majd összetöröm. A dagasztógépem tartályába belemérem a lisztet, a sót, rákanalazom a tört krumplit, megszórom a porélesztővel. Oldalról hozzácsorgatom az olajat, és első körben egy jó decinyi vizet. Elkezdem a spirállal szépen összedolgoztatni a tésztát. Közben figyelem, hogy kell-e még folyadék hozzá, hiszen minden liszt más és más, illetve a krumpli is lágyít rendesen a tészta állagán. Ha úgy ítéljük meg, lehet még folyadékot pótolni, ha a főzővíz elfogy, akkor langyos csapvizet csorgassunk hozzá. A lényeg, hogy a jó 10 perces dagasztás végén egy közepesen lágy tésztát kapjunk, amit gombóccá formálva egy olajjal kikent tálba teszünk, lefedünk, és szobahőmérsékleten hagyunk egy órát kelni. Míg pihen a tészta, addig van bőven időnk a feltéteket előkészíteni. A fokhagymát megtisztítjuk és a tejfölbe reszeljük, kevés sóval jól kikeverjük. A lilahagymát pedig félfőre vagdaljuk, szálaira szedjük.
Ha a tészta megkel, akkor egy tepsit kikenünk kis zsiradékkal, és a kezünkkel szépen eligazgatjuk benne a kenyérlángos alapot. Megkenjük a fűszeres tejföllel, majd bőven megszórjuk a baconnal és a lilahagymával. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol közepes lángon kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk óvatosan a reszelt sajttal, és adunk még neki annyi időt, míg szép pirosra nem sül.
Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk húlni, majd tetszés szerinti darabokra vágva kínáljuk.
Nálunk ez a kenyérlángos egy férjem szájíze szerint készült halászlé után lett második fogás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése