Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 kk. cukor
1 csipet só
2-3 ek. narancslé
2 ek. étolaj
1 db tojás
Töltelékhez:
5 dkg margarin
8 dkg cukor
3 tk. natúr kakaópor
1/2 db narancs reszelt héja
Elkészítés:
A tejet egy kis tálkába téve meglangyosítom, belekeverem a cukrot, majd hozzá morzsolom az élesztőt, és hagyom szépen felfutni. Közben a lisztet a dagasztótálba szitálom, hozzáütöm a tojást, megszórom a pici sóval,hozzá kanalazom az olajat. Ha felfut az élesztő, azt is a tálba öntöm, és indulhat a dagasztás. amikor már látom, mennyire száraz még a tészta, hozzáteszem igény szerint a narancslevet. (lehet, hogy nem is lesz rá szükség, ez függ a liszttől is) Amikor már szépen összeáll a tészta, akkor két kezem közt gombóccá igazítom, és enyhén olajos tálban letakarva hagyom, hogy a duplájára keljen. Míg pihen, elkészítem a tölteléket. A margarint megolvasztom, belekeverem a cukrot és a kakaóport, valamint a reszelt narancshéjat. Ha nagyon folyna esetleg, beteszem a hűtőbe kicsit dermedni. Két szendvicskenyér formát enyhén kikenek olajjal, ebbe kerülnek majd a tésztafonatok.
A megkelt tésztagombócot elfelezem, így majd két kisebb tésztarudat kapok. Az egyiket téglalap alakúra nyújtom, addig a másik pihen tovább. Megkenem, feltekerem, mad egy éles késsel vagy zsilettel hosszában kettévágom a tekercset. Az egyik végét összenyomkodom, majd úgy fonom össze a két szálat, hogy a vágott felületek mindig kívülre essenek. Beteszem a formába a kész fonatot, s míg a párja is elkészül, előmelegítem légkeverésen a sütőt 180 fokra. Itt sülnek majd a kalácsok kb. 20-25 percig. Rácsra teszem hűlni őket, majd megszórom porcukorral a tetejüket.
Az eredeti kalácsreceptért köszönet a Citromhab blogjának! /http://citromhab.blogspot.com/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése