2022. február 19., szombat

Kefíres szendvicskenyér


 Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2 kanál kefír

1 csomag szárított élesztő

1 mk. só

1 csipetnyi cukor

2,5 dl víz

2 ek. olaj

Elkészítés:

A dagasztógép táljába beleöntöttem a vizet, hozzá kanalaztam a kefírt és az olajat. Összekevertem egy kanállal, majd belemértem a lisztet, a sót, a csipetnyi cukrot, és rászórtam a szárított élesztőt. Beindítottam kettes fokozaton  a dagasztót, és tíz percig hagytam dolgozni. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy a tészta gombócosodjon. Kikapcsoltam a gépet és húsz perc pihenőt adtam neki, majd újra átdolgoztattam pár perc alatt a kenyéralapot. Gombóccá formáltam két kezem között a kissé kemény tésztát, majd egy kiolajozott tálba tettem egy órára pihenni. utána munkafelületre tettem, kézzel kilapogattam és feltekertem, kicsit olajos kézzel megsimogattam és egy teflon szendvicskenyér formába tettem. Egy zacskót húztam az egészre, ebben hagytam kicsit magához térni a kenyeremet, majd egy tíz perc után bevagdaltam a tetejét és lekentem vízzel. Újra pihent egy negyedórát, ez idő alatt 220 fokra be is melegedett a sütő, ahová természetesen zacskó nélkül toltam már be. Tíz perc után csökkentettem a hőfokot 200 fokra, így sütöttem, míg szép aranybarna nem lett a teteje. Jó 20 perc kellett neki. Rácsra borítottam, lefújtam hideg vízzel, úgy pihent. 


Szeretem ebben a formában készíteni a kenyereket, mert így tényleg könnyen lesz szendvics, melegszendvics vagy éppen pirítós belőle. A kefírtől kellemesen izt kapott a kenyerem, azt hiszem máskor is elkészítem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése