Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
3 db tojás sárgája
1 ek. cukor
csipet só
5 dkg vaj
1,5 dl zsíros tejföl
1-2 ek szódavíz
+ olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáltam, és rákockáztam az 5 dkg vajat. Két kezem között addig dörzsölgettem, míg a liszt teljesen felvette. Ekkor hozzámértem a cukrot, sót, belekanalaztam a tejfölt és a kicsit villával felvert három tojás sárgáját. A szódát belelöttyintettem, és kézzel először a tálban, majd amikor kicsit összeállt, a lisztezett munkafelületen összeállítottam a tésztát. Kinyújtotta, kb. 3-4 mm vastagra, és egy pizzavágóval (sajnos nincs derelyemetszőm, valaki meglephetne vele :-) ) csikokra vágtam a tésztát, s minden adag közepére ejtettem egy kis metszést is. Közben odatettem egy kis lábosban melegedni kb. 4 ujjnyi olajat, hogy majd a csörögéket szépen ellepje sülés közben. A tésztacsíkokat kézbe vettem, és a vágáson mindkét szárukat ellentétes irányba áthúztam. Már csak sütni kellett. Közepes lángon, meleg, de nem túl forró olajban készültek a csörögék. Amikor már szép aranybarnák voltak, akkor kiszedtem egy papírtörlővel bélelt tálba őket. Majd tányérra rendezve jöhetett a porcukoreső, s mellé egy jó kanálnyi a kedvenc eper lekvárunkból.
Délelőtt a neten teljesen véletlenül bukkantam rá Borbás Marcsi videójára, amiben ezt a puha csörögét készítette. Gyorsan neki is álltam, s fél óra múlva már lehetett enni a finomságot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése