Hozzávalók:
4 db zsemle
25 dkg túró
2 db tojás
2 ek. tejföl
3 ek cukor (de leginkább azt írnám, hogy ízlés szerint)
1 cs. vaníliás cukor
1,5 dl tej
3-4 szem aszalt füge
kevés reszelt narancshéj
kevés vaj
Elkészítés:
A zsemlék tetejét levágtam, és óvatosan kicsipkedtem belőlük a belső részt. Ügyelve arra, hogy a zsemlék fala ne szakadjon át, de túl sok anyag se maradjon bennük. Ezt a morzsát egy tányérba tettem, később fel is használtam. A tojásokat ketté válsztottam, a fehérjéből kevés vaníliás cukorral kemény habot vertem. A túrót beleraktam a késes aprítóba, ráöntöttem a két tojás sárgáját, a kristálycukrot, a tejfölt és a zsemlékből kiszedett belsőt. Jó krémesre turmixoltam. (ha esetleg nagyon tömény lenne a zsemléktől, lehet még kevés tejföllel lazítani.) A felvert tojásfehérjéhez kanalaztam, és beledaraboltam az aszalt fügét, ráreszeltem a narancshéjat. Jól elkevertem, félre tettem. A tejet tálba öntöttem, és egy kanál segítségével a zsemlék belsejét kicsit meglocsolgattam, a kalapok tésztás részét is. Utána a zsemléket megtöltöttem a túrókrémmel, és egy sütőpapíros jénaiba sorakoztattam. Rájuk tettem a zsemlekalapokat, majd a vajból is egy-egy kis darabot. Közben a sütőt előmelegítettem 170 fokra, így tettem be sülni a töltött zsemléket. 15 percet ültek a sütőtérben, közben egyszer a maradék tejjel megcsepegtettem őket egy kicsit. Tálra tettem a darabokat, és még úgy forrón megszórtam porcukorral.
Két napos zsemlék sorakoztak a konyhában, nem igazán tudtam mit kezdeni velük. Aztán eszembe jutott, hogy nem olyan régen a tévében láttam valami hasonló édességet. Mazsola nem volt itthon, mert imádott férjecském rendszerint elnassolja, így aszalt fügével és narancshéjjal bolondítottam meg egy kicsit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése