Hozzávalók:
40 dkg dkg finomliszt
10 dkg teljes kiörlésű liszt
(lehet csak sima lisztből az egész)
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
2 tk. só
csipet cukor
0,5 dl olaj
1 db közepes krumpli
2 ek sűrű kefír (eredeti receptben tejföl)
+ a zsemlék tetejére mák, szezámmag, ki mit szeret
Elkészítés:
Első dolgom egy krumpli megtisztítása és apró kockákra való felvágása volt. Kevés vízben megfőztem, majd villával összetörtem. Hagytam kicsit hűlni. A tejet kézmelegre langyosítottam, majd beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Míg felfutott, addig a dagasztó tálba belemértem a lisztet, sót, olajat, kefírt, krumplit, végül a jól életre kelt élesztőt. A dagasztógép segítségével pár perc alatt fényesre kidolgoztam a tésztát. Nem kell megijedni, akinek nincs gépe, az kézzel is könnyen elvégezheti a műveletet. Utána a tésztagombócot letakartam, és hagytam egy órát kelni, győnyőrűen megnőtt ennyi idő alatt. Munkafelületre borítva kicsit átmozgattam, majd nyolc részre vágtam. Először gombócokat formáztam, melyeket hagytam 5 percig pihenni, majd egyesével oválisra nyújtottam, majd hosszanti irányból kettlé hajtottam. A keskenyebbik részről indulva szépen feltekertem, és sütőpapíros tepsire ültettem mind a nyolc bucit. Pihentek még 20 percet, ennyi idő a sütőnek is elég volt, 170 fokra melegítettem. Légkeverésre tettem, majd a zsemléket lekentem vízzel, és megszórtam mákkal. Így sütöttem őket 20 percig, majd rácsra szedve, letakarva hagytam kihűlni őket.
Köszönöm az eredeti receptet AranyTepsinek!
Nagyszerű szendvicsalapok készültek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése