2022. március 2., szerda

Szendvicszsemlék


 Hozzávalók:

40 dkg  dkg finomliszt

10 dkg teljes kiörlésű liszt

(lehet csak sima lisztből az egész) 

2,5 dkg élesztő

2,5 dl tej

2 tk. só

csipet cukor

0,5 dl olaj

1 db közepes krumpli

2 ek sűrű kefír (eredeti receptben tejföl)

+ a zsemlék tetejére mák, szezámmag, ki mit szeret

Elkészítés:

Első dolgom egy krumpli megtisztítása és apró kockákra való felvágása volt. Kevés vízben megfőztem, majd villával összetörtem. Hagytam kicsit hűlni. A tejet kézmelegre langyosítottam, majd beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Míg felfutott, addig a dagasztó tálba belemértem a lisztet, sót, olajat, kefírt, krumplit, végül a jól életre kelt élesztőt. A dagasztógép segítségével pár perc alatt fényesre kidolgoztam a tésztát. Nem kell megijedni, akinek nincs gépe, az kézzel is könnyen elvégezheti a műveletet. Utána a tésztagombócot letakartam, és hagytam egy órát kelni, győnyőrűen megnőtt ennyi idő alatt. Munkafelületre borítva kicsit átmozgattam, majd nyolc részre vágtam. Először gombócokat formáztam, melyeket hagytam 5 percig pihenni, majd egyesével oválisra nyújtottam, majd hosszanti irányból kettlé hajtottam. A keskenyebbik részről indulva szépen feltekertem, és sütőpapíros tepsire ültettem mind a nyolc bucit. Pihentek még 20 percet, ennyi idő a sütőnek is elég volt, 170 fokra melegítettem. Légkeverésre tettem, majd a zsemléket lekentem vízzel, és megszórtam mákkal. Így sütöttem őket 20 percig, majd rácsra szedve, letakarva hagytam kihűlni őket. 


Köszönöm az eredeti receptet AranyTepsinek! 

Nagyszerű szendvicsalapok készültek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése