45 dkg finomliszt
5 dkg olvasztott vaj
2 dl langyos tej
8 dkg cukor
csipetnyi só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
Töltelékhez:
25 dkg túró
3 dl tej
10 dkg cukor
1 cs. főzős vaníliapuding
1/2 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, és egy kávéskanálnyi cukorral elkeverem. Hagyom felfutni, közben tálba mérem az átszitált lisztet, a cukrot, a sót. Ráöntöm a felolvasztott de nem forró vajat, és a villával kicsit felvert tojást. Végül a munkára kész élesztő is hozzá kerül, és indulhat a dagasztás. Kézzel vagy géppel, ki hogy szereti. Nálam Marcsi, a dagasztó dolgozik ilyenkor. Nagyobb fokozaton bő tíz percig dögönyözi a tésztát, majd olajos kézzel gombóccá igazítom, vissza teszem a tálba és letakarva félreteszem kelni egy órán át.
Közben elkészítetem a tölteléket. Mivel a túró elég rögös, így a késes aprítóban párszor megfuttatom, hogy krémes legyen. A tejet lábosba öntöm a cukorral, elkeverem benne a pudingport és jó sűrűre főzöm. Hagyom hűlni. Amikor már csak langyos, beledolgozom a túrót, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen fél centi vastag téglalappá nyújtom, és egyeletesen elkenem rajta a tölteléket. Feltekerem, és fehér cérnával kb. 2 cm vastag szeleteket vágok belőle. Az előre elkészített sütőpapíros tepsibe sorakoztatom a csigákat, és hagyom pihenni őket, míg a sütő légkeverésre állítva 180 fokra felmelegszik. Aztán megehnek be 15-20 percre a csiguszok. Látszik a tetejükön, mikor válnak szép aranybarnává. Akkor már meg is sültek. Rácsra szedve érdemes kicsit hűteni, majd porcukorral megszórva lehet kínálni.
A recept nem a saját találmányom, a neten akadtam rá. Szeleteléshez pedig azért cérnát használok, mert a kés összehúzza a tésztát, nem lehet szépen dolgozni vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése