2022. március 28., hétfő

Fejtős bableves


 Hozzávalók:

45 dkg fagyasztott fejtettbab

1 kicsi fej hagyma

1-2 db babérlevél

1,2 liter alaplé (nekem most húsleves maradt meg, azt használtam)

2 ek. finomliszt

2 ek olaj

1 csapott ek. fűszerpaprika

1 gerezd hokhagyma 

1 dl tejföl

pici almaecet ízlés szerint

Elkészítés:

A babott egy fazékba teszem, nem kell kiengedni. Felöntöm az alaplével, mellé dobom a babérlevelet, a megtisztított hagymát (ha nincs pici fej, akkor csak egy darabot belőle)  Hagyom, hogy a bab megpuhuljon fedő alatt. Ha már majdnem elkészült, akkor egy kis lábosba beleszórom a lisztet, ráöntöm az olajat és simára keverem. A fokhagymát lereszelem, vagy átnyomom, és oda készítem a fűszerpaprikával együtt. Zsemleszínű rántást készítek, amibe amikor kezd felhabzani, beledobom a fokhagymát, had piruljon meg kicsit. Nagyon figyelek rá, időben leveszem a tűzről, megszórom a paprikával, felöntöm kevés hidegvízzel és simára dolgozom, majd a leveshez csorgatom állandó keverés mellett. Kis lángon hagyom összefőni, közben a kis lábosba a rántás helyére belekanalazom a tejfölt, kevés leves lével elkeverem és azt is a fazékba öntöm. Nincs más hátra, mint miután elzárom a gázt, kis almaecettel megízesítem a levesemet. A hagymát kipecázom egy kanállal, ne kerüljön senki tányérjába. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése