Hozzávalók:50 dkg finomliszt
30 dkg főtt krumpli ( tökéletes hozzá a déli maradék is :-))
2 ek. zsír
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 db tojás
1 kk. cukor
1 tk. só (ízlés szerint lehet több is)
+ 1 db tojás lekenni
Elkészítés:
Ha nincs maradék törtkrumplink, krumplipürénk, akkor a megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, majd jól összetörjük. Hagyjuk kihűlni, ez fontos, ha friss krumplipürével dolgozunk!
A tésztát bedagaszthatjuk kézzel is, de az én csuklóm sajnos erre már nem alkalmas, így én előveszem a dagasztó gépet. Mielőtt kimérném a lisztet, meglangyosítom a tejet, belekeverem a cukrot, majd hozzá morzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. Ha esetleg csak szárított van otthon, semmi baj, azt simán a lisztre szóróm majd, nem kell felfuttatni.
Míg dolgozik a tejben az élesztő, addig a dagasztógép üstjébe belemérem a lisztet, a sót, a villával enyhén felvert tojást, és a kicsit meglangyosított zsírt. Erre kanalazom a krumplipürét, végül hozzá öntöm a felfutott élesztőt is. Mivel krumplit haszználom, annak keményítőtartalma miatt nem a legnagyobb fokozaton kezdem el dolgoztatni a gépet, nehogy nyúlós masszát kapjak eredményül. 15 perc alatt így is tökéletesen kidolgozott tésztám lesz, ami elválik az edény falától. Közben azért érdemes ránézni, s ha szükséges, pici lisztet még adni hozzá munka közben. Az így kapott tésztát kiveszem, két kezem között gombóc formára igazítom, és egy olajjal vékonyan kikent tálba teszem. A tetejét is megkenek minimális olajjal, lefedem, és hagyom, hogy duplájára nőjjön kellemes melegben.
Aztán lisztezett felületen kb, 2 cm vastagra nyújtom a tésztát. Késsel "berácsozom",majd lekenem a felvert tojással, és szaggatom. Két tenyerem élével még kicsit megsodrom, hogy magasabbak legyenek, majd tepsibe sorakoztatom. Kicsit pihennek, míg bemelegszik a sütő 170 fokra, ha lehet légkeveréssel. Aztán betolom a pogácsákat, és aranybarnára sütöm, majd rácsra szedve hagyom kihűlni. Nem mindig sikerül megvárni, míg tényleg langyos lesz :-D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése