2022. március 25., péntek

Húsos káposzta a kedvem szerint


 Hozzávalók:

1 közepes fej káposzta (kb. 1 kg)

70 dkg sertéshús (nekem most bőrös malachús volt)

1 nagyobb fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

1 kis csomó kapor

1 nagy pohár jó minőségű tejföl

2 tk. morzsolt majoranna

olaj vagy zsír (én most a reggeli szalonnából kisült zsírt használtam fel) 

ételízesítő, őrölt bors

1,5 dl fehérbor

1 ek. finomliszt

Elkészítés:

Az alap úgy indul, mintha sima pörköltöt készítenénk paprika nélkül.  A zsíron vagy olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd rátesszük a kockákra vágott húst is. Fehéredésig pirítjuk, aztán megszórjuk borssal, majorannával, ételízesítővel és felöntjük a fehérborral. Ha szükséges, egy kis vizet is adhatunk még hozzá. Fedő alatt pároljuk. Közben a káposztát négybe vágjuk, kikanyarítjuk a torzsát. Vékonyan felcsíkozzuk, tetejére rávagdalhatjuk a kaprot is. Ha a hús már félig megpuhult, akkor a szeletelt káposztát ráhalmozzuk, óvatosan összeforgatjuk. Öntünk még rá kevés folyadékot, de figyeljünk, hiszen a káposzta eléggé összeesik menet közben. Csendesen had pötyögjön, míg minden megpuhul benne. Közben a tejfölt kanalazzuk egy tálba, és alaposan keverjük ki a liszttel, valamint pár korty vízzel. Ezt öntsük a megpuhult húsos káposztára, és pár percig még rotyogtassuk, hogy a liszt íze elfőjjön. Kóstoljuk meg, most még utánízesíthetjük ételízesítővel, borssal vagy pici fokhagymakrémmel. Szórjunk még rá kevés friss kaprot. 


Tudom, hogy általában paradicsomos alappal készül az ehhez hasonló étel, de én tegnap este addig agyalgattam, míg úgy gondoltam, ez az összeállítás működőképes lesz. És igazam van, a férjem el volt ragadtatva tőle, amikor megkóstoltattam vele. 

1 megjegyzés:

  1. Ma kipróbálom! Teszek bele egy két babérlevél ét is. Gondolom nem fogja elrontani.

    VálaszTörlés