2022. április 1., péntek

Pihe-puha szendvicskenyér


 Hozzávalók:

35 dkg kenyérliszt (B80) ha nincs, tökéletes a finomliszt is

210 ml melegvíz

1 csomag szárított élesztő

1 tk só

1 mk. cukor

30 ml olaj

Elkésztés:

A lisztet a dagasztó üstjébe márem, és szépen hozzáadagolom a többi hozzávalót is. 4-es fokozaton pár perc alatt egy sima szép tésztát kapok, ami könnyedén elválik az edény falától. Olajos kézzel gombóccá simogatom, aztán egy tiszta tálba teszem, letakarom és hagyom 30 percig kelni. Utána kiteszem a munkafelületre, kezemmel ellapogatom, majd úgy alakítom, hogy egy téglalapot kapjak. Ezt a téglalapot feltekerem, mint a bejglit, ügyelve, hogy kicsit mindig visszanyomjam a két hüvelykujjammal a tésztát, így feszesedik. A tekercset utána újra tekerem, de most úgy, hogy a rövidebbik oldalról kezdem a műveletet. Utána kézzel újra ellapogatom, és megismétlem mégegyszer a folyamatot. Jön a harmadig lapítás, ismét télalapot képezve, de ekkor már csak bejgiszerűen tekerünk, s a két végét is szépen megigazítjuk a rúdnak, ez lesz a végső formája. Sütőpapíros tepsire tesszük, alaposan megspricceljük vízzel, és letakarva pihentetjük, újra kelesztjük 20 perc alatt. Ez pont elég idő, hogy a sütő 180 fokra bemelegedjen, és kb. 30 perc alatt szépen megsüljön benne a kenyérkénk.


A recept nem saját kútfőből van, a netem találtam egy videó formájában. Nem tudom ki tette fel, de köszönet érte! Végtelenül egyszerű elkészíteni (még ha a teklerés kicsit talán nehezen is értelmezhető első ránézésre) A végeredmény pedig egy nagyon puha, könnyű kis szendvicskenyér. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése