2022. április 3., vasárnap

Pizzás csiga minden jóval


 Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

2,5 dkg friss élesztő (ha szárított, abból egy csomag)

1 tk. cukor

1,5 tk. só

3 ek. olaj

1 db tojás

1,5 dl tej

1 dl víz

Töltelék:

- Nálam császárszalonna és kolbász, valamint két szál újhagyma és egy ujjnyi szelet sajt lett nagyon apróra feldarabolva

kb. 5-7 dkg sajt lereszelve

- pizzakrém (én a bolti tubusosat használom

+ 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés:

A tejet megmelegítettem egy kicsit, elkevertem benne a cukrot, majd az élesztőt, és félre tettem, hogy szépen felfusson. Közben elővettem a dagasztógépet (természetesen kézzel, sima tálban is ki lehet dolgozni a tésztát) belemértem a kétféle lisztet, a sót, ráöntöttem az olajat, a langyos vizet és a villával kicsit felvert tojást. Utánaaz élesztőt és indulhatott a munka. Én egy 15 percig 4-es fokozaton dagasztottam a tésztát. Mikor leállítottam a gépet, szépen összeállt gombócot találtam, amit olajos kézzel átsimogattam és letakarva hagytam duplájára kelni kellemes melegben. Közben elkészítettem a tölteléket, ami azért elég maceráns volt, mivel nem akartam a kézi aprítóra bízni a dolgot, deszkán késsel vagdaltam nagyon kicsire a hozzávalókat. Amikor megkelt szépen a tészta, enyhén lisztezett munkafelületre tettem, kicsit elnyomkodtam, majd nyújtófával fél centi vékonyra nyújtottam. Megkentem pizzakrémmel, megszórtam a töltelékkel. Feltekertem, és egy darab fehér cérna segítségével kb. 2-2,5 cm vastag szeletekre vágtam. sütőpapíros tepsire ültettem a tíz darab csigát. Felvertem a tojást, lekentem a csigák tetejét, és megszórtam reszelt sajttal. Begyújtottam a sütőt, és 180 fokra hagytam felmelegedni. 20 perc pihenőt kaptak a csigák, aztán mentek a sütőbe. 25-30 perc alatt sülétek tökéletesre. (de érdemes figyelni, nem működnek egyformán a sütők) 


Ezek a pizzák most munkába menősek lesznek holnap. Nagyon finomak és laktatóak, elég lesz melléjük egy gyümölcstea vagy egy flakon tejeskávé Bence fiamnak. Szerintem a közelgő húsvétkor is meglehet őket sütni, egy reggelire vagy éppen kirándulós kosárba tökéletes darab, a gyerekek biztosan szeretni fogják. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése