Hozzávalók:
1 fej saláta
1 kicsi fej hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 dl tejföl
2 tk. étkezési keményítő (lehet liszt is)
1 liter alaplé (nekem most leveskockából)
ízlés szerint: frissen őrölt bors, cukor, almaecet)
1 ek. apróra vágott kapor ( el is maradhat)
Elkészítés:
A salátát leveleire szedem és nagyon alaposan lemnosom folyóvíz alatt, majd felvagdalom és egy tálba szedve félreteszem. A hagymát és a fokhagymát finomra vágom, és az olajon megdinsztelem. Felöntöm az alaplével, és hagyom felforrni. Beleteszem a salátát, pár percig zözöm, de tényleg nem kell sok neki! Közben gyorsan elkészítem a habarást, és a leveshez csorgatom. Ízlés szerint teszek bele pici cukrot, őrölt borsot. Elzárom alatta a gázt, és jöhet az almaecet, végül az apróra vagdalt kapor. Gyors kóstolás, és már tálalható is.
Anyukám és nagymamám nagyon szerették ezt a levest, aminek a létezéséről a mai fiatalok talán nem is tudnak. Én sem igazán ettem még, de a fogadott nagyikám annyira vágyott az ízére, hogy a kedvéért elmondása után elkészítettem ma ebédre neki. Sikert aratott! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése