Hozzávalók:
8 szelet tarja
2 nagy fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 dl étolaj
sertéssült fűszersó
őrölt majoranna
A hús széleit bevagdalom, hogy sülés közben ne ugorjanak össze a szeletek. Kiklopfolom, majd egyenlőre félre teszem. a hagymát és fokhagymát felszeletelem. Egy tálkába kiöntöm az olajat, a másikba pedig a fűszerkeveréket. Egy tál aljába olajat csorgatok kanállal, majd az első szeletet beleforgatom, és mindkét oldalát megszórom fűsszersóval. Minden darab kap egy kis olajat-fűszert oldalanként, majd egymásra pakolom a tarjaszeleteket. Így haladok sorba, szeletről szeletre úgy, hogy mindegyik darab tetejére szórok a felszeletelt hagymából, fokagymából is. Lefedem, és hagyom legalább 1-2 órát pihenni. Ha előre tervezett a menü, akkor érdemes már előző este bepácolni, úgy még inkább átjárják az ízek a hússzeleteket. Előveszek egy tepsit, és a húsok alatt összegyűlt fűszeres olajat ügyesen belecsorgatom, majd magát a tarjaszeleteket is elrendezem rajta. Természetesen a hagyma és fokmagyma sem megy kárba, azt is a húsra kanalazom. Minden szeletet megszórok még egy pici fűszerkeverékkel, és morzsolt majorannával. Kb egy szűk decinyi vizet öntök alá, mejd fóliával lefedem, és beteszem a sütőbe. Egy órán át hagyom így, utána a fóliát óvatosan leszedem. Ekkor már jó puhák a szeletek, (ha esetleg mégsem, még vissza lehet fóliázni egy picit) s a hagymának, fokhagymának, kisülő pecsenyelének köszönhetően elég szaft marad alatta. Vissza is megy még a sütőbe, hogy takarás nélkül kicsit pirosodjanak a hússzeletek, elpárologjon belőle a felesleges folyadék. Ha elkészült, krumpipürével tálalom.
Névnapi ebédként készítettem ma a férjem kedvére ezt a tarjasültet. Nagyon finom szaftos volt, külön élvezetet jelentett a krémesre karamellizálódott hagyma és fokhagyma a krumplipürével együtt fogyasztva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése