2022. május 30., hétfő

"Ázsia" egytál


 Hozzávalók:

1/2 csirkemellfilé

 szójaszósz

1 szál újhagyma

3 db tojás

2 marék fagyasztott ázsiai zöldségkeverék

3-4 ek. olaj

1 ek. méz

1 csapott ek. almaecet

1,5 dl-es bögre rizs

Elkészítés:

A csirkemellfilét kockákra vágom és egy tálba teszem. Mehet rá a méz, az ecet és a szójaszósz, valamint az újhagyma felkarikázva. Alaposan összeforgatom, és hagyom egy negyedórát pihenni. Közben el lehet készíteni a rizst, a szokásos módon. Pici olajon megfuttatom, majd ha kifehéredtek a szemek, felöntöm kétszeres mennyiségű forróvízzel, megsózom és lefedve készre párolom. 

Aztán jöhet a wok, vagy egy jó nagy serpenyő. A wokkot azért szeretem jobban, mert az oldalán is egyenletes a hőelosztás, a keverés közben feltapadó ételdarabok is szépen pirulnak. Először az olajat csorgatom a forró wokba, majd mehet bele a hús páclevestől, hagymástól együtt. Alaposan átforgatom, hagyom kifehéredni a darabokat, csak aztán teszem hozzá a zöldségkeveréket, ami alaposan le is hűti a wok tartalmát. Nagy lángon, kevergetve sütöm, párolom az egészet. Kap egy adag szójaszószt, csak úgy ízlés szerint adagolva. Ha  a bambusz, a fafülgomba,a borsóhéj és társai is mind roppanósak, de már élvezhetőek, akkor kicsit félrehúzom őket, hogy legyen hely az időközben felütött és villával kicsit habosra kavart tojást hová beönteni. Rántotta lesz belőle, amit aztán el is keverek a zöldségekkel és a hússal. Beleforgatom az időközben elkészült rizst, és már nincs is más dolgom, mint tálaláskor kevés vagdalt újhagymaszárral megszórni az étel tetejét. 


Kicsit a kényszer szülte ezt az ételt, mert bevallom, hogy délalőtt fél tizenegy tájban még gőzöm sem volt, mi legyen az ebéd. aztán előkaptam a csirkemellfilét, szétnéztem a fagyasztóba zöldköret ügyben, a többi pedig jött magától. Nem kellett egy óra sem, és máris készen volt ez a laktató, finom kis egytálétel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése