6 db nagy barna csiperke
3 db tojás
2 ek. vágott petrezselyemzöld
1 kis fej lilahagyma
2 szép nagyobb csirkemáj
3 ek. olaj
1 maréknyi shimeji gomba
3-4 ek. zsemlemorzsa (egészen pontosan annyi, amennyit a töltelék majd felvesz, de nem lesz kemény massza belőle)
őrölt bors
delikát
őrölt majoranna
3 ek. tejföl
kevés fokhagyma por
reszelt sajt
Elkészítés:
A gombát alaposan megmosom, szárazra törlöm, a tönkjét kiszedem. Félre teszem, míg összeállítom a tölteléket. Apróra vagdalom a hagymát, a shimeji gombát. A csirkemájat is felkockázom, és az olajjal, gombával, hagymával együtt egy serpenyőbe teszem. Megazórom borssal, delikáttal és megpirítom. Félre húzom kicsit húlni, majd hozzá ütöm a tojásokat, megszórom a petrezselyemzölddel és hozzá adagolom a zsemlemorzsát. Jól elkeverem, és betöltöm egyenként a gombafejeket. Sütőpapíros tepsire teszem őket. A tejfölt pici delikáttal és fokhagymaporral kikeverem, majd minden töltött gomba tetejét megkenem. Jöhet rá a reszelt sajt, aztán mehet a sütőbe, ahol kb. 20-30 percig sütöm. Villával megszúrva lehet éreznim, mikor puhul meg a gomba, s ha a sajt is szépen megpirul a tetején, lehet tálalni. Nálunk ma "habos" krumplipüré lesz hozzá.
Szeretjük a gombát, s tegnap hatalmas hat fejet tudtam venni a barna csiperkéből. kaptam hozzá szomszédasszonykámtól egy adag shimeji gombát, így nem is gondolkodtam tovább, mi legyen a mai ebéd. Persze ha nincs ilyen különleges gombánk, akkor sem kell pánikolni. Normál esetekben én a kiszedett tönköket szoktam felváni a töltelékbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése