2022. június 16., csütörtök

Hambi buci


 Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt (lehet sima finomliszt is)

2,5 dkg élesztő

4 dl tej

3 ek. olaj

1 tk. só

1 mk. cukor

1 db tojás sárgája

+ 1 db tojás és szezámmag (nekem most fekete volt)

Elkészítés:

 A tejet kimérem, meglangyosítom és belekeverem a pici cukrot és élesztőt. hagyom felfutni. Közben a dagasztógép üstjébe szitálom a lisztet, rászórom a sót, beleteszem a tojás sárgáját, hozzá mérem az olajat. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzá öntöm, és kettes fokozatra állítva a gépet bedagasztom a tésztát. Ha már szép fényes és egynemű a buci, akkor kiveszem, egy vékonyan kiolajozott tálba teszem és egy órán át pihentetem huzatmentes helyen latakarva. Aztán ha már duplájára kelt, akkor körülbelül nyolc  egyforma darabra osztom a tésztát. Pár percig pihentetem, addig előkészítem a tepsit a sütőpapírral kibélelve. Két kezem között bucikat formálok belőlük, picit lenyomom tenyeremmel a tetejüket, és a tepsire sorakoztatom. Újabb bő fél órás pihenő következik. Az utolsó tíz percben bekapcsolom a sütőt, a zsemléket pedig lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsülnek. De ellenőrizhatjük. Ha megkopogtatjuk az aljukat, és konganak, elkészültek :-) Lehet hamburgerezni :-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése