Hozzávalók:
1 db jércemellfilé (kb. 40 dkg)
(sima csirkemellfilét is használhatunk)
1 kisebb fej hagyma
2 db TV paprika
2 db paradicsom
1 csapott ek. fűszerpaprika
só, frissen őrölt bors
kevés fokhagymakrém
2-3 ek. olaj
Elkészítés:
Azzal kezdem, hogy a jércemellet (fiatal tyúk) ujjnyi csíkokra vágom, sózom és borsozom, majd félre teszem pihenni. A hagymát megtisztítom és félfőre vágom. Olajra dobom, picit megsózom, és kis lángon gázra teszem. A só miatt nem pirulni, hanem párolódni fog, és most pont az kell. A paprikát felcsíkozom, a paradicsom héját lehúzom és kockákra vágom. Tulajdonképpen nem csinálok mást, mint egy lecsós alapot, amire nyomok egy kevés fokhagymakrémet, ez majd segít nem csak az ízen, de a krémesítésen is. Mehet rá a befűszerezett jércemell. Átkeverem, pici vizet adok hozzá és fedő alatt addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ha tényleg fiatal a jérce, nem kell olyan sok idő neki. De természetesen sima csirkemellből is el lehet készíteni. Lesütöm, és már készen is van. Jöhet a köret, azaz a nokedli.
Nokedlihez:
30 dkg finomliszt
1 db tojás
2,75 dl víz
só
Elkészítés:
Azzal kezdjük, hogy egy lábosba felteszünk sós vizet forrni. Mire gyöngyözni kezd, készen lesz a szaggatnivaló is. Ehhez egy tálba feltörjük a tojásokat, sózzuk, majd beleöntjük a vizet és villával jól kikeverjük. Jöhet a liszt, amit egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal beleforgatunk, csak annyira, hogy egynemű masszát kapjunk. Ezt szaggatjuk bele a vízbe, majd ha a nokedlik a felszínre úsznak, várunk még 2-3 percet és leszűrjük. A lecsepegtetett nokedlit kevés olajjal meglocsoljuk, így nem áll össze tálalásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése