2022. június 11., szombat

Lecsós jércemellcsíkok nokedlivel


 Hozzávalók:

1 db jércemellfilé (kb. 40 dkg)

(sima csirkemellfilét is használhatunk)

1 kisebb fej hagyma

2 db TV paprika

2 db paradicsom

1 csapott ek. fűszerpaprika

só, frissen őrölt bors

kevés fokhagymakrém

2-3 ek. olaj


Elkészítés:

Azzal kezdem, hogy a jércemellet (fiatal tyúk) ujjnyi csíkokra vágom, sózom és borsozom, majd félre teszem pihenni. A hagymát megtisztítom és félfőre vágom. Olajra dobom, picit megsózom, és kis lángon gázra teszem. A só miatt nem pirulni, hanem párolódni fog, és most pont az kell. A paprikát felcsíkozom, a paradicsom héját lehúzom és kockákra vágom. Tulajdonképpen nem csinálok mást, mint egy lecsós alapot, amire nyomok egy kevés fokhagymakrémet, ez majd segít nem csak az ízen, de a krémesítésen is. Mehet rá a befűszerezett jércemell. Átkeverem, pici vizet adok hozzá és fedő alatt addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ha tényleg fiatal a jérce, nem kell olyan sok idő neki. De természetesen sima csirkemellből is el lehet készíteni. Lesütöm, és már készen is van. Jöhet a köret, azaz a nokedli. 

Nokedlihez:

30 dkg finomliszt

1 db tojás

2,75 dl víz

Elkészítés:

Azzal kezdjük, hogy egy lábosba felteszünk sós vizet forrni. Mire gyöngyözni kezd, készen lesz a szaggatnivaló is. Ehhez egy tálba feltörjük a tojásokat, sózzuk, majd beleöntjük a vizet és villával jól kikeverjük. Jöhet a liszt, amit egy kanál segítségével gyors mozdulatokkal beleforgatunk, csak annyira, hogy egynemű masszát kapjunk. Ezt szaggatjuk bele a vízbe, majd ha a nokedlik a felszínre úsznak, várunk még 2-3 percet és leszűrjük. A lecsepegtetett nokedlit kevés olajjal meglocsoljuk, így nem áll össze tálalásig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése