Hozzávalók:
3 db nagyobb szelet tarja (vagy hat kisebb, én ketté vágtam a nagyokat)
1 db nagyobb fej karfiol
1 db kemény paradicsom
1 fej közepes hagyma
2-3 ek. olaj
sertéssült fűszersó
5 dl tejföl
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
delikát, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és sós vízben addig főzöm, míg a villa belemegy, de a karfiol azért nem esik szét. leszűröm és félreteszem, kicsit had hűljön. A tarja szeleteket kiverem, majd megszórom fűszersóval, szépen egymásra teszem. Nekik sem árt pár perc pihenő. Nem sok, csak annyi, míg felkarikázom a paradicsomot, félfőre vagdalom a hagymát. A tejfölt egy tálba öntöm, hozzáteszem a tojást, delikátot, frissen őrölt borsot, reszelt fokhagymát. Elkeverem, félre teszem. Kevés olajon elősütöm a tarjaszeleteket, és a serpenyőből egyből egy megfelelő méretű jénaiba pakolom egymás mellé. Az olajban a húst a hagyma váltja, picit megsózva párolom, majd pirítom. Utána a hússzeletek tetején eloszlatom. Vastagon megkenem a tejfölös mártással, aztán rásorakoztatom a paradicsom karikákat. Jöhet a karfiol. szépen elrendezem, aztán a maradék mártást eloszlatom a tetején- Megy a sütőbe. 180 fokon sütöm fél órát. A tapasztalat azt mutatja, hogy időközben érdemes nagyon óvatosan leönteni róla a levet, mert engedi bőven a karfiol és a paradicsom is, és nekem bizony nem sült el. De így megoldottam. Utána feljebb vettem 200 fokra a hőt, hogy bő 10 perc alatt egy kis szint is kapjon a teteje. Pár perc pihentetés után lehet tálalni, tányérokra szedni.
Adott vol a hús és a karfiol, már csak azt kellett kitalálnom, hogyan hozzam össze a kettőt. Egytálétel lett belőle, bőséges, finom ebéd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése