Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1,25 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2 csapott tk só
2 dl víz
2 ek olivaolaj
2 tk. almaecet (vagy 10 %-os ételecet)
Elkészítés:
A kétféle lisztet összeszitálom, és a robotgép üstjébe teszem. A kézmeleg vízbe belekeverem a cukrot és az élesztőt, hagyom felfutni, majd a liszthez öntöm. Mehet hozzá a só, az olajból viszont most még csak egy kanállal teszek hozzá. Beindítom a gépet, és hagyom, hogy jó tíz percig dolgozzon a tésztán. Ha összeállt a gombóc, hozzácsorgatom a maradék olajat is. Ha beledolgozta a tésztába, kikapcsolom a gépet és hagyom 10-15 percet pihenni. Majd kézzel mégegyszer átgyúrom, és jöhet húsz perc pihenő. Utána megformázom a cipót, lefújom alaposan vízzel és beleteszem a sütőpapírral bélelt kacsasütőbe. Itt pihen fél órát, közben bemelegítem a sütőt. 200 fok körül teszem be a lefedett edényt, de ez mindenkinek a sütő kapacitásától is függ. Hagyom fél órát sülni, majd leveszem a fedelét és még addig pirítom, míg a számomra megfelelő színt el nem éri.
Óvatosan rácsra teszem, lespriccelem hideg vízzel, és hagyom tökéletesen kihűlni. Utána lehet szeletelni, és jó étvággyal megenni! Ebből az adagból pont egy fél kilós cipó készül!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése