2022. október 14., péntek

Őszi gulyás


 Hozzávalók:

40 dkg lapocka vagy más jó kis vegyes hús

2 szál nagyobb sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

1 tenyérnyi szelet zeller

1/2 db paradicsom

1 szelet zöldpaprika

2 szem burgonya

25 dkg gomba vegyesen (nekem most nem friss, hanem párolt üveges)

1 db nagyobb hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kisujjnyi kolozsvári füstölt szalonna

1 dl zsíros tejföl

kevés olaj

2 tk. fűszerpaprika

ételízesítő és frissen őrölt bors ízlés szerint

+ csipetke 

(ehhez 12 dkg finomliszt

csipet só

1 db tojás) 

Elkészítés:

A húst nagyobb kockákra vágom, hiszen gulyás lesz belőle, és félre rakom. A szalonnát szintén kockázom, és 1-2 kanál olajon egy nagyobb lábosban, amiben majd a leves készül odateszem kisülni. Közben összevagdalom apró kockákra a hagymát és fokhagymát, majd a hússal együtt a szalonnához teszem. Míg együtt szépen megpirulnak, addig megtisztítom a zöldséget, és feldarabolom. Ki hogy szereti. A krumplit megtisztítva kockákra vágom és hideg vízre teszem. Ha a hús már kapott egy fehér kérget, akkor megszórom fűszerpaprikával, jöhet a delikát vagy só és a bors. Felöntöm vízzel és majdnem puhára főzöm. Akkor  rászórom a zöldségeket is.  Hozzá dobom a paradicsomot és paprikát. Lefedem és hagyom párolódni. Most van időm bőven, hogy elkészítsem a csipetkét. A hozzávalókat keményre gyúrom, majd lisztes kézzel apróra szaggatom. Több lesz mint amit most felhasználok, de ha kiszárad, jó lesz egy másik főzéshez. 

Ha a hús és a zöldség majdnem készen van, mehet hozzá a krumpli és a lecsepegtetett gombakeverék, valamint annyi csipetke amennyit gondolunk. Beállítjuk még vízzel a leves sűrűségét, utána ízesítjük (kövezzetek meg, én leveskockát is használok) és készre főzzük. Ezután már nincs más hátra, mint belecsorgatni a simára kevert tejfölt, és hagyni 1-2 percig, hogy összefőjjön. Lisztet nem teszek a tejfölhöz, mert a csipetkén volt elég a sűrítéshez. Készen van az őszi gulyáslevesünk! 


Aki erdőben vagy réteken jár és tuti biztosan gombászik, az nagy előnyben van. Én az Aldiban veszem az üveges gombakeveréket, négy féle van benne, nagyon szeretem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése