2022. november 15., kedd

Fokhagymás kacsaszárnytő, lilakáposztával és rosejblivel


 Hozzávalók:

6 db kacsaszárnytő

só, őrölt bors, fokhagymapor

1 ek. olaj

1 fej lilahagyma

50 dkg krumpli

1 kisebb fej lilakáposzta

(ehhez só, őrölt kömény, cukor, almaecet, egy fej hagyma, olaj)

Elkészítés:

A sót, borsot és fokhagymaport összekeverem, és alaposan bedörzsölöm vele a libaszárnytöveket. Egy jénait kikenek az olajjal- több nem kell, mert a kacsából sok zsír kisül majd, nekem majdnem 2 dl maradt egy üvegben utána- beteszem a sütőbe, és közepes lángnál addig sütöm, míg a villa simán bele nem megy a húsba. Akkor kicsit feljebb veszem a lángot, és szép ropogósra "varázsolom" a szárnytöveket. 

Közben van idő megtisztítani a krumplit, majd 3-4 mm-es karikákra felvágni. Két tiszta törlő között leitatom a vizet róla, és olajban rosejblinek megsütöm. A fej lilahagymát kettévágom, majd vékonyan felszeletelem, és pár pillanat alatt a forró olajban a krumpli után megsütöm. 

A káposztával kicsit több a macera, de azt én mindiog előző nap elkészítem. 

Méghozzá így:

A káposzta külső leveleit leszedem és eldobom, ezt nem szoktam használni. Kettévágom a fejet, kiszedem a torzsáját, és egészen vékony szeletekre felvágom.  Vékonyra csíkozom a hagymát is és hozzáadom. Besózom, és pár percig állni hagyom. Egy nagyobb lábosba olajat melegítek, és rádobom a hagymás káposztát. Megszórom köménnyel, cukorral és ecettel ízlés szerint, jól átkeverem, és öntök alá egy decinyi vizet is. Fedő alatt készre párolom. Közben azért megkóstolom, és ha kell bele még valami ízesítő, pótolom. Az ecettel érdemes óvatosan bánni, először csak egy teáskanállal locsoljunk a káposztára. Ha nem elég savanyú, lehet még fokozni, de kivenni már nehezebb belőle. 

Ha minden elkészült, akkor nincs más hátra, mint egy tálra szépen kitálalni mindent, majd jóízűen megenni!


Nálunk a libanapi lakoma az idén elmaradt. Most pótoltuk ezzel a kacsaszárnytővel, amit bevallom jobban is szeretünk, több a hús rajta, mint a libán. 


őle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése