2022. december 9., péntek

Házi parasaztkolbász

Hozzávalók:

4 kg lapocka 

1 kg zsírszalonna

12,5 dkg só

6-7 gerezd fokhagyma ízlés szerint

10 dkg parasztkolbász fűszersó

+ 1 csomag bél

Elkészítés: 

A húst és a szalonnát, valamint a tisztított fokhagyma gerezdeket ledaráljuk. Egy nagy tálba tesszük, olyanba amiben alaposan át tudjuk majd keverni. Kimérjük a fűszert és a sót, összekeverjük és rétegenként elosztva a húsra szórjuk. Nagyon alaposan átgyúrjuk, összedolgozzuk, majd hagyjuk néhány órát (ha lehetőség van rá akár egy éjszakát is ) pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Másnap a zacskónyi bél felét, ami kb. elég is lesz ehhez a mennyiséghez 20 percre beáztatjuk, hogy kicsit megpuhuljon, könnyebb legyen majd vele dolgozni. Átkeverjük még egyszer a kolbásznak valót, meg is kóstoljuk, de ezekkel az arányokkal szerintem jó lesz. Indulhat a töltés. felhúzzuk a belet a töltőcsőre, és kezünkkel vezetve a töltődő kolbászt megpróbáljuk felügyelni, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. Ha levegős a bél közben, akkor egy hústűvel megszúrjuk, és lehet tovább folytatni a munkát. A belek nem egyforma hosszúak, van, hogy egy-egy adagból akár két szép szál kolbász is tölthető. De mindenki  maga dönti el, hogy mekkora darabokat szeretne. A belet a töltés kezdetén és a végén érdemes megtekerni vagy csomózni, hogy ne szaladjon ki a töltelék. Az elkészült kolbászok frissen is süthetőek, de nagyszerűen lehet fagyasztani, vagy esetleg füstöltetni őket.


Mi már évek óta töltünki évente 1-2 alkalommal kolbászt. Korábban magunk kísérleteztünk a fűszerezéssel, de amióta ezt a keveréket megtaláltuk, semmit nem bízunk a véletlenre :-) A fűsuerkeverék teljes csomagja 10 kiló húshoz elegendő, akkor 25 dkg sóval kell elkeverni. A bélcsomagban 10 méternyi van, ennek kb. a fele meg is maradt nekünk. Jó lesz a következő alkalommal :-)
 

1 megjegyzés:

  1. Paprikat nem irtal, sem sot. Nem mindenki el otthon. Itt ilyen fuszerkeverek nincs.

    VálaszTörlés