2022. december 6., kedd

Karácsonyi csokor a konyhámból...

Aki járt már a blogomban, vagy esetleg megtisztelt azzal, hogy gyakran benéz hozzám, az tudhatja, hogy egy "minden flanctól mentes", hétköznapi háziasszonyok számára elérhető konyhát vezetek. Nálam nem, vagy csak nagyon ritkán szereőelnek olyan hozzávalók, melyek ne lennének megtalálhatóak minden kamrában vagy fűszeres polcon. 
Közelednek az ünnepek, s most próbálok nektek a saját elsősorban karácsonyi kedvenceink közül csokorba gyűjteni olyan recepteket, melyek a lehetőségekhez képest pénztárca barátak, s mégis házias, finom ízeket adnak. 

Az első legyen talán a csirkekuglóf, ami nem csak isteni, de hidegen-melegen egyaránt fogyasztható és nem mellékesen nagyon mutatós is. 
Csirkekuglóf: 


Hozzávalók:
80 dkg csirkemell filé
2 db tojás
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
5 ek. tejföl (házi, vagy 20%-os)
3 ek. liszt
1 kk. őrölt fehérbors
1 nagyobb csipet őrölt szerecsendió
1 ek. szárított petrezselyem (friss is lehet természetesen)
ételízesítő ízlés szerint
1 cs. bacon szalonna (kb. 30 dkg)
Elkészítés:
Egy tálba belekanalazzuk a tejfölt, a lisztet, és beleszórjuk a fűszereket, petrezselyemzöldet. Hozzáütjük a két tojást is. a kétféle sajtot lereszeljük, azt is a mártáshoz adjuk, és alaposan elkeverjük. A csirkemellet kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a mártásba. Egy kuglófformát kibélelünk a baconnal úgy, hogy a szalonnacsíkok vége túl érjen a formán. Belekanalazzuk egyenletesen a csirkehúst, majd néhányszor óvatosan a pulthoz ütögetjük, így kicsit tömörítjük a sütnivalónkat. Ráhajtogatjuk a szalonnaszeleteket, majd tepsire, azzal együtt pedig előmelegített sütőbe tesszük. Jó negyven perc kell ahhoz, hogy a hús megpuhuljon, és a tejfölös-tojásos "kötőanyag" is megszilárduljon. Sütés közben én kétszer kivetem, és lekanalaztam róla a baconból kisülő zsírt. Amikor már a szalonna szépen megpirult, és egy beleszúrt fogpiszkáló is azt mutatja, a belseje is rendben van, akkor ön a nagy mutatvány. Tepsivel együtt kivesszük a sütőből a formát, és konyharuhával megfogva egy ügyes mozdulattal, tepsire borítjuk a csirkekuglófot. Visszatoljuk egy jó tíz percre a sütőbe, hogy az a rész is megpirulhasson, amit addig a forma védett. Utána már nincs más dolgunk, csak megvárni, míg kihűl, és akkor szépen cikkekre lehet szeletelni, mint egy kuglófot.

Ennek a következő receptnek az a nagy előnye, hogy sokkal többnek látszik, mint amennyi hozzávaló szükségeltetik. Hiszen ha két szép csirkemellfilé szeletet ügyesen felszúrunk és megtöltünk aszaltszilvával, akkor felszeletelve dok adag kijön belőle. 
Aszaltszilvás csirkerolád: 



Hozzávalók:
10 dkg aszaltszilva
1 dl vörösbor
3 csirkemellfilé
20 dkg szeletelt bacon
1-2 kanál olaj

Elkészítés:
A műveletet még előző este érdemes azzal elkezdeni, hogy az aszaltszilvát beáztatjuk a vörösborba. Szépen megszívja magát, beleivódik egy csodás zamat (a borba is, amit aztán a szakács jutalomként másnap elkortyolhat :-)) Másnap kinyomkodjuk, és egy tányérra tesszük. A csirkemellfiléket egyenként bevágjuk úgy, hogy ne essenek szét, csak kihajthatóak legyenek, megnőjön a használható felületük. A kés nyelével ütögetve kicsit megzúzzuk a rostokat. Egy konyhai deszkára egymás mellé teszünk annyi bacon szeletet enyhe fedésben, amennyi ránézésre olyan hosszúságot alkot, mint a csirkemell szélessége. Ráfektetjük az egyik végére a mellfilét. a szilva egyharmad részét rápakoljuk, és a szalonnával együtt szépen feltekerjük, kezünkkel megnyomkodva rolád alakra igazítjuk. Így járunk el a másik két darabbal is. Egy sütőtálat meglocsolunk leheletnyi olajjal, és a tekercseket egymás mellé belepakoljuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és ott kb. fél óra alatt szép pirosra sütjük. Mire pörcösödik a szalonna, a csirkemell is átsül. A szeleteléssel érdemes várni, míg langyosra hül.

Hasonlóan jó "tulajdonságokkal" bír ez a tekercs is. Az én receptem szerint elég hatvan deka csirkemellfilé is hozzá, és sütés után ez is jónéhány szeletre felvágható.
Baconos csirkerúd: 


Hozzávalók:
 60 dkg csirkemell filé
3 db tojás
3 ek. finomliszt
1 kk. őrölt bors
ételízesítő (ízlés szerint)
1 ek. zöldfűszer keverék (lehet simán csak petrezselyemzöld is)
4 ek. tejföl
15 dkg reszelt sajt
20 dkg szeletelt bacon
Elkészítés:
A húst egyforma csíkokra vagy kockákra vágjuk. Egy tálba belekanalazzuk a tejfölt, beleütjük a  tojásokat, rászórjuk a lisztet és a zöldfűszereket, a reszelt sajtot, valamint a borsot és az ételízesítőt. Jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a mellkockákat. Egy őzgerinc formát, vagy szögletes sütőformát kibélelünk a szalonna szeletekkel úgy, hogy a végei kilógjanak a formából. Belekanalazzuk a húsos masszát, és a szalonnaszeletekkel betakarjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40-45 percig sütjük közepes lángon. Persze ez is mint minden sütőfüggő is, érdemes menet közben néha megnézegetni. Ha készen van, akkor hagyjuk a formában hűlni egy kicsit, majd egy deszkára borítjuk. Érdemes megvárni, míg teljesen kihűl, akkor szépen lehet szeletelni.

Még mindig a csirkemell (vagy éppen pulykamell) vonalon haladunk kicsit tovább. Bencének egészen kicsi korától nagy kedvence a következő étel. szuper, hogyha marad belőle, ez is feltálalható másnap akár reggelire is. 
Karácsonyi rakott csirkemell: 


Hozzávalók:
80 dkg  csirke (vagy pulyka)mellfilé
5-6 db tojás
30 dkg sajt
liszt
2 dl főzőtejszín(használhatunk jó sűrű tejfölt is)
3 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma
csipet szerecsendió őrölve (aki nem szereti, el is hagyhatja)
margarin
ételízesítő
Elkészítés:
A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős-szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz)
Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a maradék sajtot elkeverjük a maradék tojással, hozzáadjuk a tejszínt, és a rakottra öntjük. Fóliával letakarva jó 3/4 órát pároljuk, majd takarás nélkül szép pirosra sütjük. Érdemes a húst megnézni, mielőtt a fóliát végleg levesszük, mert a sütési idő függ egyrészt attól, hogy csirkét vagy pulykát használunk, másrészt pedig attól, hogy milyen vastagra vágtuk a szeleteket.

Számomra a gyerekkort idézi a töltött hasalja, ami rendszerint az ünnepek alkalmával került az asztalra. Anyukám istenien készítette, mint mindent, ami kikerült a keze alól. 
Töltött dagadó:


1 db tölteni való hasalja (ez most egy 70 dkg-os kicsi darab volt, ehhez írom a töltelék mennyiségét is)
3 db zsemle
2 db tojás
2 ek. vágott petrezselyemzöld
ételízesítő
őrölt bors
sertéssült fűszersó
Elkészítés:
A hasalját szúrassuk fel a hentessel. Én most magamnak szúrtam fel, mert eredetileg nem tölteni szántam ezt a husit. A zsemléket vízben megáztattam, majd jól kicsavartam. Hozzáadom a tojásokat, a fűszert és a vágott petrezselyemzöldet, és összedolgozom. Megtöltöm a húst, a nyílást pedig összefogom egy hústűvel. A töltött hasalját kívülről megszórom a sertéssült fűszerkeverékkel, és egy sütőzacskóba bújtatom. A zacskó felső részéből levágok egy csíkot, és ezzel a zacskót bekötöm. Mehet az előmelegített sütőben, ahol kb. egy óra alatt megsül.

Még mindig csirke, de most a combfilével bűvészkedünk egy kicsit. Szaftosabb talán mint a mellfilé, és ügyesen lehet ezzel is gazdálkodni. 
Töltött csirkerolád:

Hozzávalók:
7 db csirke felsőcombfilé
3-4 brokkolirózsa
2 db tojás
2-3 szelet csirkemellsonka
1 kis szelet piros színű paprika
csipetnyi só
frissen őrölt bors
csirke fűszersó
kevés olaj
Elkészítés:
Ha filézett a comb, akkor szerencsések vagyunk :-) Ha nem, akkor sincs nagy baj, hiszen egy vékony pengéjű késsel pillanatok alatt ki lehet venni a húsból a csontot. Nem kell kidobni, levesbe még belefőzhetjük. A brokkolirózsákat megpároljuk (mikróban 3 perc) és apróra vágjuk, csakúgy, mint a csirkemell sonkát és a paprikacsíkot. A két tojást felverjük kevés sóval és borssal, majd pár csepp olajat melegítünk és a szokásos módon rántottát sütünk, amibe félidőbe belekeverjük a brokkolit, paprikát és a sonkát. Ezután előkészítünk egy sütőtálat, azaz vékonyan kikenjük olajjal. A filéket egyenként kicsit kiveregetjük, de csak óvatosan. Aztán tölteléket kanalazunk rá, majd feltekerjük és a sütőtálba sorakoztatjuk a kis batyukat. Nem fér sok töltelék rájuk, de a végeredmény így is finom lesz. Megszórjuk a csirkecsomagok tetejét fűszersóval, megspricceljük kicsi olajjal, és mehetnek a sütőbe, ahol szép pirosra sütjük őket. Vigyázzunk azért, hogy ne száradjanak ki. Persze ezt megelőzhetjük úgy is, ha baconszeletekbe tekerjük a csirkét, de én most szándékosan nem akartam. Ha kihűlnek, akkor egy éles késsel kettévágjuk őket. Lehet tálalni.


Szerintem kevés olyan család van, ahol ne szeretnék a töltött káposztát. Ez is egy olyan étel, ami az "ahány ház annyi szokás" elv szerint készül, s akkor még nem is beszéltünk arról, hogy elkészítés módja tájegységenként is alapból változik. Vannak helyek, ahol savanyú levelekbe töltik a gombócokat, mi tt szabolcsban édes káposztából főzzük, paradicsomlével nyakon öntve. 




Töltött káposzta:
Hozzávalók:
1 fej laza levelű(lapos) káposzta
60 dkg darált hús
20 dkg rizs
10-15 dkg füstölt hús(lehet kolbász is)
fűszerpaprika
ételízesítő
őrölt bors
1 fej kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
pici olaj
1-2 ek. sűrített paradicsom
1 liter paradicsomlé
Elkészítés:
  Első lépésként egy lábosban felteszek vizet főni. Akkora legyen, hogy a káposztafej beleférjen. Míg a melegedésére várok, addig kivágom a káposzta torzsáját, így könnyebben leválnak majd a levelek. Ha a víz gyöngyözni kezd, beleteszem a káposztát, úgy, hogy a torzsanyílása legyen lefelé. Nem kell főzni, elég pár perc az abáláshoz. Egy villával szoktam segíteni a leveleknek. A leszedett leveleket hideg vízbe dobom, hogy kicsit lehűljenek, mielőtt kézbe veszem őket. Mindegyiknek levágom óvatosan késsel a vastag erét, hogy a káposztát könnyebb legyen majd föltekerni. Ha ezzel elkészültem, akkor jöhet a töltelék összeállítása. A darált húst egy tálba teszem, hozzáadom a megmosott rizst és a fűszereket ízlés szerint. A füstölt húst vagy kolbászt apróra vágom, és az is belekerül a tálba. A hagymát és a fokhagymát is a lehető legkisebbre vagdalom, és megfuttatom egy kevés olajon. Nem kell nagyon megpirítani. Hozzáadom a töltelékhez, rákanalazom a sűrített paradicsomot, és kézzel jól összedolgozom a masszát. Megkóstolom, és ha az ízek rendben vannak, akkor jöhet a töltés. A tenyerembe veszek egy káposztalevelet, és attól függően, hogy mekkora a levél, teszek bele tölteléket. A tenyerem alsó részénél lévő végét felhajtom a káposztának, és feltekerem a káposztát, mint egy rolnit. A hüvelyk ujjamnál lévő káposztát már csak be kell dugdosni, és készen is van. Ha elfogyott a töltelék, és még marad káposzta, akkor azt egy lábosba vagdalom az eleve megmaradt káposztafejecskével, amiről már nem lehetett több levelet töltésnek levenni. Erre a káposztaágyra jönnek a töltelékek. Tehetünk közéjük egy pár karika kolbászt vagy füstölt húst még pluszba, de ha esetleg van a hűtőben egy kis megmaradt szalonnabőr, az sem fogja elrontani az ízét. A paradicsomlével felöntöm, és ha kell, öntök még rá annyi vizet, hogy jó ujjnyira ellepje a káposztákat. Megszórom egy kis ételízesítővel, és ha a paradicsomlé nagyon savanykás, akkor egy csipet cukorral is. Fedő alatt jó negyven perc kell, és elkészül az étel. Érdemes megnézni, mielőtt elzárjuk a gázt, és kalkuláljuk bele azt is, hogy a fedő alatt a gőzben is fog még puhulni a töltelék, nehogy nagyon szétfőzzük. Tálaláskor mindenki szájíze szerint meglocsolhatja egy kis tejföllel.

Ez is egy olyan leves, amit Bence honosított meg nálunk. Egyszer egy étteremben ezt kért magának, s úgy megtetszett neki, hogy azóta ünnepnapokon én magam is elkészítem. 
Újházi tyúkhúsleves:


Hozzávalók:
70-80 dkg tyúkhús
3-4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 tenyérnyi zeller
1 kisebb fej karalábé
1 kicsi fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szelet zöldpaprika
1 kicsi fej paradicsom
2-3 fej gomba
2-3 ek. zöldborsó
ételízesítő (vagy só)
6-8 db szem bors
+ cérnametélt
Elkészítés:
A tyúkot átnézzük, s ha teljesen tiszta, akkor a darabokat lábosba tesszük, és felöntjük bő két liternyi vízzel. Feltesszük nagy lángon főni. amikor hab képződik rajta, akkor azt egy kis szűrőkanállal leszedjük. Takarékra vesszük a lángot, megszórjuk a levesalapot ételízesítővel, borssal. Mehet bele a hagyma és fokhagyma, a paprika és a paradicsom is. Míg fő a tyúkocska, addig megtisztítjuk a leveszöldségeket. Ízlés szerinti darabokra vágjuk, de ne legyenek túl aprók. Amikor a hús már félig puha, akkor beletesszük a borsó és a gomba kivételével a többi hozzávalót a lábosba. Megkóstoljuk a levet, s ha igény van rá, akkor megszórjuk még egy kis ételízesítővel vagy sóval, kinek-kinek igénye szerint. Most nincs más dolgunk, mint várni, hogy gyönge pötyögéssel minden átpuhuljon. Ha a répa már elvágható egy villával, akkor beletesszük a levesbe a zöldborsót és a szeletekre vágott gombát is. Nincs már sok idő hátra a tálalásig, így ki lehet főzni enyhén sós vízben a levestésztát.
Ha elzárjuk a lángot a leves alatt, ne szedjük ki azonnal. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy leülepedjen szépen. Ez csak pár perc, de megéri. Utána óvatosan a levet egy tálba szedjük, egyenesen a levestésztára. Mehetnek rá a zöldségek is, mindenből annyi, amennyit elbír a kínálótál. A hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot kidobtam. A mellehusát én leszedtem a csontról, és szeletekre vágva tettem a levesbe a ketté vágott combok és a szárnyak mellé. 

A halászlének most egy olyan egyszerű oldalát mutatom meg, ami nálunk is Bence kedvéért lett kitalálva. nem szerettük volna, ha szálkával találkozik a pontyban, így aztán mindig tettünk, és a mai naőig is teszünk hekket vagy más szálkában szegény halat a levesbe. Tudom, sokan elhúzzák most a szájukat, de mi így nagyon szeretjük. 
Halászlé: 


Hozzávalók: 
3-4 szelet ponty 
2-3 darab tengeri haltörzs vagy néhány filé
1db paprika
1 db paradicsom
2-3 szem krumpli nagyon apróra vágva
2 db jó nagy fej hagyma apróra vágva
2 dl vörösbor
1 dbz halászlésűrítmény(200 gr)
4 db halászlékocka
só,pirospaprika
olaj
aki szereti, annak csípős paprika a végén
Elkészítés:
A hagymát nagyon apró kockákra vágjuk, és olajon egy lábosban megdinszteljük. Nem kell egészen megpuhulnia, ha már félig készen van, rátehetjük az apró kockákra vágott krumplit, paprikát és paradicsomot. Aki szereti, csípős paprikát is vághat bele. Nálunk csak mi esszük a csípőset Bencével, így csak a tányérunkban ízesítünk.  Megszórjuk sóval, pirospaprikával. Kevés vizet öntünk rá, és lefedve addig hagyjuk főni, míg tökéletesen meg nem puhul minden. Nem túl sok idő, hiszen apróra van vágva benne minden hozzávaló. Ha elkészült, akkor pépesre törjük vagy leturmixoljuk, a lényeg, hogy egy selymes alapot kapjunk. Felengedjük fél liter vízzel, beletesszük a sűrítményt és a halászlékockákat, és hagyjuk, hogy minden szépen feloldódjon, összefőjjön benne. Miután összeforrt, beleöntjük a bort, még egy liternyi forró vizet és óvatosan beleengedjük a haldarabokat. Innentől kezdve már nem kell neki sok idő, csak annyi, míg a hal átfő a lében. 

És akkor nézzük a süteményeket. Bevallom, nem vagyunk nagyon édes szájúak, de ilyenkor karácsonykor azért valami mindig kerül az asztalra. Ilyen például a bejgli, ami nélkül szerintem nincs ünnep


:-)
Bejgli: 

Hozzávalók: (4 db kis csinos rúdhoz)
50 dkg finomliszt
10 dkg margarin
1 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 db tojás
1 dl tej
1 kk. só
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék (ez el is maradhat)
Máktöltelék:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. meggy lekvár (vagy valami más kis pikáns)
1 dl tej
1/2 citrom reszelt héja
Diós töltelék:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
1 ek. sárgabarack lekvár
+ a lekenéshez 1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához való tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor egy részét, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy a meleg konyhában alaposan felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzászórjuk a maradék cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Belekockázzuk a margarint, és két tenyerünk között elmorzsoljuk. Ha az élesztő felfutott, akkor a tésztához adjuk a tojással együtt, és jól kidolgozzuk a masszát. Ha szép fényes, akkor lemérjük, és négy egyforma súlyú gombócra osztjuk. Nem melegben kelesztjük, hanem 2-3 órára betesszük letakarva a hűtőszekrénybe. Mielőtt újra kivennénk, elkészítjük a tölteléket. Egy-egy  tálkába belemérjük a hozzávalókat, és mindkettőt meglocsoljuk 1-1 dl forró tejjel. alaposan kikeverjük, majd hagyjuk hűlni. Aztán megfelezzük a mákos és a diós tölteléket is. Én ezt is lemértem, úgy osztottam. A gombócokat egyenként lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és tepsire egymás mellé fektetjük őket. A tojást felverjük, és lekenjük vele a rudakat. Meleg helyen fél órát hagyjuk pihenni, majd újra kenjük, és ezután hűvösebb helyre tesszük fél órára. Megszurkáljuk fogpiszkálóval, és mehet az előmelegített sütőbe, ahol közepes lángon kb. 25-30 perc alatt megsül.

Mézeskalács nélkül tényleg nem igazi az ünnep. Most mutatok nektek egy azonnal süthető puha változatot, és egy olyat, amit kakaóporral ízesítettem. 

Mézeskalács:

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 kk. szódabikarbóna
1 dl méz
2 db tojás
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd két kezünkkel elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzámérjük a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a porcukrot. Összedolgozzuk, majd beleütjük
a tojásokat és hozzákanalazzuk a mézet. Sima tésztává dolgozzuk, aminek nagy előnye, hogy nem kell pihentetni. Lisztezett gyúródeszkán azonnal kinyújthatjuk kb. 4-5 mm vastagra, és máris szaggatjuk. Előmelegített sütőben 8-9 perc alatt sülnek meg. Még puhák amikor kiszedjük őket, de ahogy hűlnek, felveszik a megfelelő állagot. Egyből fogyasztható finomságok. Ha megvárjuk, hogy teljesen kihűljenek a mézes figurák, akkor cukormázzal tetszés szerint lehet díszíteni.


Kakaós mézeskalács: 

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg étkezési keményítő
15 dkg margarin
4 ek. tej
1 cs. sütőpor
2 tk. mézes fűszerkeverék
3 ek. natúr kakaópor
18 dkg méz
12 dkg porcukor
Elkészítés:
A tejet, a mézet, a margarint és a cukrot egy lábosba mérem és összemelegítem. Addig hagyom a gázon, míg a cukor, a margarin és a méz el nem keveredik a  folyadékban.  Leveszem a tűzről, és belekeverem a sütőporos lisztet, az étkezési keményítőt, a natúr kakaóport és a fűszerkeveréket. Először fakanállal kevergetem, aztán mire azzal már nem megy, addigra hűl annyit, hogy lisztezett munkafelületre téve kézzel kicsit átgyúrjam. Ha szép egynemű a tészta, akkor folpackba tekerem, és beteszem a hűtőbe kb. két órára, hogy pihenjen, szilárduljon. Addig előkésztíem a sütőpapírral bélelt tepsiket. A tésztán jól belisztezett munkafelületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtom, és különböző formákkal kiszaggatom. Előmelegített sütőbe tolom, és 8-10 perc alatt (sütőtől is függ!!) megsütöm. Nem szabad megvárni, míg teljesen kemény lesz, érdemes akkor kivenni, amikor még kicsit puhának érezzük ha alányúlunk egy lapáttal.
Miután meghűltek, lehet őket cukormázzal díszíteni, vagy csak így natúrban kínálni. Nálunk most így maradtak. Egy légmentesen záródó dobozban két kis mandarin társaságában várják az ünnepet. A gyümölcs társaságában tutira finom puhák lesznek!



Az aprósütemények nálunk közkedveltebbek, mint a krémes tortacsodák. Bevallom olyanokat nem is nagyon tudok készíteni. De a linzer az nyerő, a férjem lelkesen kapkodja be még tévézés közben is. 

Ünnepi linzercsillagok: 


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 csipet só
1/2 cs. sütőpor
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
1 kisebb narancs
+ lekvár
porcukor
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és belekockázzuk a margarint. Két kezünk közt jól elmorzsoljuk, majd belemérjük a porcukrot, a sót és rászórjuk a sütőport. A jól megmosott és szárazra törölt narancs felének a héját belereszeljük, és az egész a levéből is csorgatunk majd annyit a tésztához, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk. Mehet bele az egész tojás, és egy másiknak a  sárgája. Jól összedolgozzuk, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy csillag szaggatóval megformázzuk. sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük. Ha kihűlnek, akkor ízlés szerinti lekvárral megkenjük, és kettesével összeragasztjuk a csillagokat. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Anyukám ünnepi repertoárjából ki sem maradhatott a mézeskrémes. Grízes töltelékkel, mert szerintem úgy az igazi. 

Mézeskrémes:

Hozzávaló a lapokhoz:
45 dkg liszt
10 dkg puha margarin
15 dkg cukor
2 db tojás
4 ek. folyékony méz
5 ek. langyos tej
1 kk. szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:
6 dl tej
5 ek. búzadara
20 dkg margarin
25 dkg porcukor
baracklekvár
Elkészítés:
Egy lábosban vizet teszek oda a gázra, és hagyom, hogy felforrjon. Kicsit lecsavarom a hőt, hogy már csak csendesen gyöngyözzön, mert ez kell majd nekem. Előveszek egy akkora tálat, amely ráül majd a lábos tetejére, nem esik bele, és meg is tudom fogni. Ebbe szépen belemérem a cukrot, a margarint, a mézet, a tejet és a tojást. Jól összekeverem, és felteszem a vízfürdőre. Folyamatosan kavargatom, és addig hagyom a gázon, míg krémszerűre be nem sűrűsödik. Ha készen van, hagyom hűlni, majd hozzádolgozom a lisztet és a szódabikarbónát. Ekkor már szükség van a gyúródeszkára is, melyen a szép simára kigyúrt tésztát négy részre osztom, és kicsit pihentetem. Fél óra pihenő után kb. fél centi vastagra kinyújtom az első tésztaadagot, és egy tepsi hátára téve előmelegített sütőben megsütöm. Nem kell neki sok idő, 10 perc alatt elkészül. A neheze most jön, hiszen gyorsan le kell venni a sütőlapról, még mielőtt hűlne és megkeményedne. Keményen törni fognak a lapok, óvatosan kell bánni velük. Megsütöm mind a négy lapot. 
Ez a művelet egy nappal korábban is készülhet mint a krém, legalább pihennek a lapok. De aki szeretné, az azonnal meg is töltheti, feltéve, ha már a tészta és a krém is teljesen hideg. 
A krémhez a  tejben megfőzöm a búzadarát, és hagyom, hogy teljesen kihűljön. Közben a margarint kikeverem a porcukorral, és egy habverő segítségével simára dolgozom benne a tejbegrízt. Így töltöm: mézes lap-krém-mézes lap-baracklekvár-mézes lap-krém-mézes lap-csokibevonat.

Még egy linzert mutatok. Mogyorós, mutatós, finom. Olyan bekapkodós ez is.

Mogyorós linzer: 

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
1/2 cs. sütőpor
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojás sárgája
20 dkg margarin
csipet só
tetejére:
a tojás fehérje
5 dkg durvára darált mogyoró
2 tk cukor
Elkészítés:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sütőport. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot valamint a sót.  Ezekkel is összekeverjük, majd a belekockázott margarint két kezünkkel szépen elmorzsolgatjuk benne. Ha már jó morzsalékos, akkor a tojássárgáját is belecsorgatva összedolgozzuk a tésztát. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Közben megtisztítjuk a mogyorót. Ha nincs törökmogyorónk, sótlan földimogyit is használhatunk. Durvára daráljuk vagy vagdaljuk, és belekeverünk két teáskanál cukrot.
A pihentetett linzertésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Tetszőleges formákat szúrunk belőle és sütőpapíros tepsire pakoljuk. A tetejüket lekenjük a tojásfehérjével, és mindegyikre egy-egy csipet cukros mogyorót szórunk. Előmelegített sütőben halvány sárgára sütjük, vigyázva, nehogy megégjen.

Azt semmiképpen nem mondhatom, hogy a következő sütemény diétás, mert igen messze áll attól. De azt hiszem a karácsony ad egy kis felmentést erre is. 

Ünnepi gyümölcskenyér:

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
15 dkg olvasztott margarin
4 db tojás
30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (nálam aszalt szilva, sárgabarack, mazsola és vörös áfonya)
2 ek. csokicsepp vagy apróra vagdalt csokoládé
1 db narancs reszelt héja és 2 ek. leve
15 dkg cukor
1 cs. sütőpor
kevés tej+ forma kikenéséhez margarin és liszt
Elkészítés:
A tojásokat egy nagyobb keverőtálba ütjük. Nem kell szétválasztani. Hozzámérjük a cukrot, beleöntjük az olvasztott de nem forró margarint. Alaposan elkeverjük. Mehet bele a liszt, a sütőpor, majd az aszalt gyümölcsök és a csokoládé, a narancshéj és a narancslé. Elég tömény lesz így a masza, ezért annyi tejjel kell majd lazítanunk, hogy egy keverhető tésztát kapjunk. Összedolgozzuk fakanállal, majd egy margarinnal kikent-kilisztezett formába üntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol kis lángon jó 35 percig sül. Érdemes menet közben ránézni, mert előfordulhat, hogy a teteje gyorsabban pirul, mint ahogy a belseje megsül. Ilyenkor érdemes egy darab sütőpapírral letakarni, nehogy megégjen. Én mindig egy saslikpálcával ellenőrzöm, megsült-e a tészta rendesen. Ha készen van, akkor kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen meghűlni. Utána porcukrozzuk és szeletelve kínáljuk.

Egy-két finom likőr is van a tarsolyomban. nem kell hozzá nagy ivónak lenni, hiszen minimális mennyiségű alkohol van bennük. 

Tojáslikőr: 
Hozzávalók:

6 db tojássárgája
25 dkg cukor
6 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
és alkohol ízlés szerint (ez nálunk 3 dl vodkát jelent)


Elkészítés:
Úgy kezdem, hogy felforralom a tejet. Míg lehűl, van időm a többit előkészíteni. Egészen pontosan addig kimérem a vodkát, és a tojásokat elkeverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha a tej meghűlt, akkor belekeverem a cukros tojást, majd egy üvegben összeöntöm az alkohollal és jól összerázom. Mint minden ilyen készítménynek, így természetesen ennek sem árt, ha áll pár napig fogyasztás előtt.


Kedvenc csokilapocskám adta az ötletet a következő liőrhöz. 

Mentás csokilikőr:


Hozzávalók:
 3 dl tejszín
2 dl vodka
1 ek. szárított menta
5 dkg étcsokoládé
1 ek. natúr kakaópor
2 ek. cukor
1 db tojássárgája
Elkészítés:
A vodkát egy pohárba töltöm, és beleszórom a szárított mentát. Hagyom ázni egy negyedórát. Ez az idő elég arra, hogy a tejszínt lábosba öntve felmelegítsem, és amikor már jó forró, de nem forr, elzárjam alatta a gázt, és beletegyem az összevagdalt csokoládét és a kakaóport. Addig klevergetem, míg fel nem olvad, egyneművé nem válik a tejszínnel. Félre teszem és hagyom hűlni. Egy tálkába teszem a tojás sárgáját, és a cukorral krémes fehérre keverem. Kanalazok bele a kicsit már meghűlt csokis tejszínből, majd összeöntöm. Alaposan kikeverem, hogy a tojássárga kicsit átmelegedhessen, ne legyen nyers. (na persze ez nem azt jelenti, hogy megfőzöm! ) Amikor már teljesen kihűlt a keverék, akkor egy üvegbe töltöm, és rászűröm a mentás vodkát. Összerázom és lezárva jól az üveget, a hűtőbe teszem. Érdemes állni hagyni 2-3 napot, hogy az ízek összeérjenek.

Egyszerű kis krémlikőr zárja a sort, tejszínnel, rummal feldobva.

Krémlikőr:
Hozzávalók:
1,5-2 dl rum (ízlés szerint)
2 dl tejszín
5 ek. kapuccínó por
5 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejszínt egy tálkába öntöm, és habverővel elkeverem benne a kapuccínó port, a cukrot és a vaníliás cukrot. Nem kell felverni, csak kevergetni, hogy a szárazanyagok kissé feloldódjanak. Ezután egy üvegbe beleöntjük a rumot, majd a tejszínes keveréket. Jól összerázzuk, és betesszük a hűtőbe, ahol egy hétig pihentetjük. Közben persze egy-két alkalommal felrázogatjuk. Karácsonyra pont jó lesz :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése